Juncker over begroting: "Europa is meer waard dan één kopje koffie per dag"

Jean-Claude Juncker.
REUTERS Jean-Claude Juncker.
De EU-begroting, die de burger volgens Brussel omgerekend één kopje koffie per dag kost, is onvoldoende voor de ambities en uitdagingen waar Europa voor staat. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, moet het huidige plafond van 1,2 procent van het bruto binnenlands product omhoog.

Juncker zei dat bij de opening van een tweedaagse conferentie over de toekomstige financiering van de EU. "Europa is denk ik meer dan een kopje koffie per dag waard." Hij wees erop dat er onvoorziene uitdagingen zijn bijgekomen zoals de stromen asielzoekers, terreurdreigingen en natuurrampen door klimaatverandering. Daarbij komt dat door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie straks zo'n 12 miljard euro per jaar minder in het huishoudpotje van de EU zal terechtkomen. Nu storten de 28 lidstaten jaarlijks gezamenlijk circa 145 miljard euro van hun gezamenlijk geproduceerde welvaart in de Brusselse 'schatkist'.

In mei presenteert de commissie haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting waar de EU mee werkt. Het huidige zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) loopt van 2014 tot en met 2020. De baas van het dagelijkse EU-bestuur wil dat voor de Europese verkiezingen volgend jaar duidelijk is hoe het financiële plaatje voor de volgende periode eruitziet.

Juncker zei niet zomaar te willen snijden in het gemeenschappelijke landbouwbeleid of de zogenoemde cohesiefondsen voor economisch minder ontwikkelde EU-landen en -regio's. Sommige lidstaten zien in het vertrek van de Britten juist een goede aanleiding om de EU-begroting te snoeien.
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc werbrouck

  De EU heeft slechts één grote verdienste namelijk: geen oorlog meer sinds WOII. Wat de rest betreft omarmt de EU vooral uitgebonjourde oude politieke ratten die del incasseren om zaken te realiseren die weinig om het lijf hebben.

 • Kurt Vranken

  Michaël Van Gansbeke.... Eindelijk nog iemand die het weet. deze info moet massaal gedeeld worden zodat iedereen weet dat de migranten crisis door Eurofielen in het leven is geroepen. .. Dit document bescrhijft exact wat er nu gaande is. zoek het op: 2008/2331

 • Patrick Moorthamer

  145 miljard waar gaat dat heen dat geld?

 • Geens Rik

  Als ik een kopje koffie ga drinken kost me dat minstens 2€. 365 dagen in een jaar maakt dan 730€. Gezinnetje van 4 personen wordt dan 2920€. Europa kost mij dus 2920€ per jaar. Dit voor een opvang te bieden aan onze uitgespuwde politiekers zodat deze hun leven van zakkenvullen kunnen voortzetten.

 • Willem Janssens

  145 miljard euro ! Benieuwd hoeveel daarvan overblijft als hun overbetaalde jobs ervan afgetrokken zijn .