Jongste tien jaar nooit zo weinig jobs verloren door faillissementen

Thinkstock
In de eerste tien maanden van 2018 zijn er 15.711 jobs op de tocht komen te staan als rechtstreeks gevolg van faillissementen. Dat berekende het handelsinformatiekantoor Graydon. Het gaat om een daling met 12,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "We moeten terug naar de periode voor de crisis om betere cijfers terug te vinden", luidt het. Het aantal faillissementen tijdens de eerste tien maanden komt uit op 8.825 (-2 procent).

De daling van het jobverlies door faillissementen is zowel in het Vlaamse als het Waalse gewest terug te zien. In het Brussels gewest steeg het aantal jobs op de tocht daarentegen wel, met 7 procent. De regio is ook de enige van de drie waar tijdens de eerste tien maanden het aantal faillissementen steeg. Er gingen 2.609 bedrijven over de kop, een stijging met 21,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

In Vlaanderen was er tijdens de eerste tien maanden sprake van 4.106 failliete ondernemingen, een daling met 8,3 procent op jaarbasis en het laagste cijfer sinds 2009. Wallonië kent met 2.077 faillissementen een daling van 11 procent. Het gaat om het laagste cijfer sinds 2008.

Brussel

Bijna alle Vlaamse en Waalse provincies tekenen een daling op van het aantal bedrijven dat over de kop gaat. Enkel West-Vlaanderen vormt een uitzondering: er werden tijdens de eerste tien maanden 8,1 procent meer faillissementen uitgesproken. Voor de maand oktober gaat het om 126, het hoogste aantal ooit in die maand voor de kustprovincie.

Op sectoraal niveau stelt Graydon een stijging van het aantal faillissementen vast binnen de overige persoonlijke diensten (+17,1 procent), de bouwnijverheid (+4,2 procent) en de garagehouders (+16,2 procent). "Het valt daarbij op dat in de meeste gevallen de toename valt te herleiden tot een stijging in Brussel", klinkt het.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jelle Roelands

  Ik ben werk ook kwijt geraakt , omdat ze in China een dubbel zo grote reactor hadden gebouwd. Maar heb wel terug ander werk gevonden en een ontslag premie gekregen. Waar de staat ook de helft van wil hebben. En doppen kunde dan niet , voor de eerste 6 maanden , want ge hebt een ontslagpremie gekregen. Tis een schande eigenlijk.

 • Marco Maerten

  Peter Janssens,de realiteit is dat er nog meer arme werkenden zijn bijgekomen en dat enkel de grotere inkomens genieten van belastingsverlagingen,precies hetzelfde verhaal in de USA waar veel gewone burgers nog dieper in de put zitten.De economie draait goed op de kap van goedkope arbeidskrachten.

 • diane daenen

  failliet met volle zakken

 • Christian Alex

  De overheid schijnt niet failliet te gaan en het is daar dat nagenoeg alle jobs erbij gekomen zijn.

 • herman van cauter

  Inderdaad weinig faillissementen, wel veel reorganisaties waar tussen 20 en 50 mensen moeten afvloeien !