Jeansmerk Levi Strauss dient aanvraag in voor notering op Wall Street

De beursgang zou tot 800 miljoen dollar moeten opleveren.
AFP De beursgang zou tot 800 miljoen dollar moeten opleveren.
De bekende jeansmaker Levi Strauss gaat naar de beurs in New York. Het Amerikaanse bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een notering op Wall Street onder het beurssymbool 'LEVI'.

In november vorig jaar werd in Amerikaanse zakenmedia al gemeld dat Levi Strauss een beursgang wilde maken, die in eerste instantie 600 miljoen tot 800 miljoen dollar zou moeten opleveren. De totale waarde van Levi Strauss zou rond 5 miljard dollar liggen. De stap naar de aandelenmarkt wordt begeleid door onder meer de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de negentiende eeuw. De Duitse immigrant Levi Strauss verhuisde ten tijde van de goudkoorts naar Californië. Daar opende hij een buitenpost voor droge goederen. Twintig jaar later bundelde hij zijn krachten met kleermaker Jacob Davis. Ze hadden het idee opgevat om broeken langer mee te laten gaan door gebruik te maken van klinknagels. Ze verkregen het patent en dit leidde uiteindelijk tot de eerste spijkerbroeken.

Niet eerste beursgang

Het is overigens niet voor het eerst dat de in San Francisco gevestigde jeansmaker naar de beurs gaat. Dit deed het bedrijf in 1971 ook al eens, waarmee 50 miljoen dollar werd opgehaald. Dat was destijds een van de grootste beursgangen ooit. In 1984 verdween het bedrijf weer van de beurs.

De onderneming is momenteel in handen van de nazaten van Strauss. De Japanse tak van Levi Strauss is wel beursgenoteerd. Het Amerikaanse bedrijf handelt al wel in obligaties en rapporteert om die reden aan beurswaakhond SEC. De opbrengst van de beursgang wordt gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en mogelijk ook overnames.

50.000 winkels

Het afgelopen kwartaal was Levi Strauss goed voor een omzet van bijna 1,6 miljard dollar en een winst van 97 miljoen dollar. De producten van het bedrijf worden in 110 landen wereldwijd in ongeveer 50.000 winkels verkocht. Levi Strauss exploiteert zelf circa 2900 winkels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.