Janssen Pharmaceutica, Nike en Ageas kostten de Belgische staat al miljarden door postbus op Bermuda

De groep Janssen Pharmaceutica betaalt in ons land nog geen 3 procent belasting. Toch zou ze via Ierland miljarden versluizen naar een postbus op Bermuda.
RV De groep Janssen Pharmaceutica betaalt in ons land nog geen 3 procent belasting. Toch zou ze via Ierland miljarden versluizen naar een postbus op Bermuda.
Ageas, Nike en Janssen Pharmaceutica duiken op in de gelekte Paradise Papers. Dat berichten De Tijd, Knack en Le Soir vandaag op hun website. De drie Belgische media konden dankzij het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) en de Duitse krant Süddeutsche Zeitung de 13,4 miljoen documenten inkijken.

Volgens De Tijd is "de Belgische staatskas al voor miljarden euro's aan belastingen misgelopen door de duizenden constructies op Bermuda", waar de postbus van het advocatenkantoor Appleby gevestigd is. Zo zou Ageas, de grootste verzekeraar van ons land, een postbusconstructie hebben via (onder meer) Bermuda. Ageas zou er ruim 1,2 miljard euro aan verdiend hebben, zonder één euro belasting te betalen.

Ondanks belastingvoordeel
De groep Janssen Pharmaceutica op zijn beurt geniet in ons land al een groot belastingvoordeel en betaalt nog geen 3 procent belasting. Toch zou ze via Ierland miljarden versluizen naar een postbus op Bermuda. En ook het zwaar gesubsidieerde distributiecentrum van Nike in Laakdal betaalt via Bermuda amper belastingen in België, klinkt het.

Voorts blijkt uit de gelekte documenten hoe het Amerikaanse bedrijf Whirlpool zijn interne bank in België aanwendt in een constructie om zijn wereldwijde belastingfactuur te drukken.

CEO van Ageas Bart De Smet: "Nooit de intentie gehad belastingen te ontduiken."
BELGA CEO van Ageas Bart De Smet: "Nooit de intentie gehad belastingen te ontduiken."

Ageas: "Nooit 1 euro voordeel"

Ageas, de grootste Belgische verzekeraar, zegt in een reactie op zijn vermelding in de Paradise Papers dat het "nooit 1 euro fiscaal voordeel heeft gehaald" uit een constructie met een filiaal in Hongkong, die bovendien niet door Ageas zelf werd opgezet. 

"We zijn altijd transparant geweest", zegt woordvoerder Michaël Vandenbergen. "Er is nu sprake van 'lekken', maar alle info over mandaten en leningsconstructies waren al veel langer bekend en stonden in publiek beschikbare documenten", zegt Vandenbergen. In De Ochtend op Radio 1 voegde CEO Bart De Smet daaraan toe dat de verzekeraar bij de vijf grootste belastingbetalers in België is. "We hebben vorig jaar 49 procent belastingen betaald op onze winst voor belastingen."

Nog volgens De Smet hoort het bij de "politiek en ethiek" van Ageas om belastingen te betalen. "We behoren niet tot de categorie van bedrijven die maar 0 tot 3 procent belastingen betalen", aldus De Smet.

Kantoor in Hongkong

Ageas verduidelijkt verder dat het een meerwaarde van 400 miljoen euro geboekt heeft op de verkoop van het kantoor in Hongkong, en geen 1,2 miljard euro. Omdat die constructie onder de Nederlandse dochter van Ageas viel, moesten er geen belastingen betaald worden op die meerwaarde - in Nederland gelden namelijk andere vrijstellingsregels.

Project tegen belastingontduiking

De verzekeraar heeft "nooit de intentie gehad om belastingen te ontduiken", zegt de woordvoerder. "Enkele jaren terug hebben we een project opgestart om al onze entiteiten in belastingsparadijzen te herzien. Die herziening werd vorig jaar afgerond, met de verkoop van ons filiaal in Hongkong aan een buitenlandse financiële groep. Op dit moment hebben we geen enkele activiteit meer in een belastingsparadijs."
109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Ja, maar wie heeft er voor gezorgd dat dergelijke constructies wettelijk konden opgezet worden zonder enige vervolging? Misschien moeten die eens op de mat geroepen worden voor bv machtsmisbruik, eigenbelang, Zelfs Fabiola heeft met dergelijke constructies, enfin, fondsen, haar bezittingen verkregen van het Belgische volk overgebracht naar Spanje. Of bv onlangs Frere, de rijkste Belg, geen Eurocent naar de staatskas?

 • jo vandenberghe

  De onwil bij te dragen aan de maatschappij op gelijk welke manier dan ook zou beter in de verf gezet moeten worden.Die maatschappijen en mensen die zich daar aan bezondigen zouden een label moeten krijgen,maar ja die hebben ze al namelijk RIJK zijn.

 • Filip Vanlaeken

  Walter Jannes : een bedrijf moet bijdragen, net als iedereen. Met subsidies aan multinationals vervals je de concurrentie en vergroot je de kloof tussen rijk en arm. Al eens bedacht dat die fabridk gesloten is omdat we 1 te duur zijn en 2 anderen meer subsidies boden ?

 • Etienne Boeckx

  Het is gewoon misdadig ! Waarom worden bij ons de belastingen aan de bron afgehouden en mogen die financiële experten alles uit de kast halen omdat die multinationals bijna niks belastingen betalen ! En die schelmen van politici die alle gangster praktijken ( zie al capone ) goedkeurend bedekken met de mantel der fraude !

 • Walter Jannes

  Als je met 11M. een bedrijf (Nike) over de streep kan trekken dat vervolgens 2 extra distributie centra's bouwt van 60M. en daarmee 1.000 jobs kan creëren in een regio waar pas een autofabrikant is gesloten, begrijp ik niet wat daar onethisch aan is?