Italië blijft euroland, verzekert premier

De partijloze Italiaanse premier Giuseppe Conte leidt de coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord.
EPA De partijloze Italiaanse premier Giuseppe Conte leidt de coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord.
De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag benadrukt dat Italië in de eurozone wil blijven. "Italië is een stichtend lid van de Europese Unie en de monetaire unie, en ik herbevestig dat de euro onze munt is en dat is onomkeerbaar", schreef Conte op de sociaalnetwerksite Facebook. Eerder op de dag had een lid van de regeringscoalitie gealludeerd op een exit uit de euro. 

De uitspraak kwam van Claudio Borghi, economisch adviseur van Lega-topman Matteo Salvini en voorzitter van de begrotingscommissie in de Italiaanse Kamer. "Ik ben ervan overtuigd dat met een eigen munt Italië veel van zijn problemen zou kunnen oplossen", zei Borghi op de RAI-radio. De uitspraak leidde tot zenuwachtigheid op de financiële markten. Zo klom de Italiaanse tienjaarsrente met tien basispunten tot boven de 3 procent, het hoogste peil sinds maart 2014.

Maar volgens Conte zijn er dus helemaal geen plannen om de euro op te geven. "Elke uitspraak die een andere beoordeling maakt, moet worden beschouwd als een vrije en willekeurige opinie die niets te maken heeft met het beleid van de regering die ik leid", benadrukte de Italiaanse premier nog. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dieter Devreeze

  Natuurlijk zonder de euro waren ze al lang failliet.

 • Peter Bonacasa

  Zei de minister met uitgestoken hand, bedelend om subsidies.

 • Jean Paul Peelos

  De euro is niet onomkeerbaar. Integendeel.

 • lily De de smet

  Idd zo kennen we de italianen, veel bla bla en met armen zwieren, hun woordje "domani" kunnen ze goed en ze hebben alle tijd, en dan moeten ze lopen , van organiseren kunnen ze niente en alles is een ander zijn fout, want verantwoordelijkheid.....dat kunnen ze niet

 • pol van de velde

  Enkele weken geleden heb ik hier gezegd dat de éérste bank van Europa valt er een is uit Italië, het komt dichterbij.