Is het nieuwe stelsel voor kinderbijslag beter tegen armoede?

Hoe voordelig is de nieuwe kinderbijslag, die ingaat vanaf 2019? Elk kind krijgt vanaf dan een vast bedrag, met eventueel sociale toeslagen op basis van het gezinsinkomen. Volgens de regering gaat het om een rechtvaardig systeem dat zal bijdragen tot de armoedebestrijding. De KU Leuven zocht voor De zevende dag uit of dat klopt.

"Ons stelsel is voor elke gezinssituatie beter tegen armoedebestrijding dan het oude stelsel", liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich eerder ontvallen. Toch lijken de voordelen niet voor elke groep verzekerd.

Voor gezinnen die geen sociale toeslagen krijgen, is het het voordeligst maar één kind te hebben, blijkt uit de berekeningen van de KU Leuven. Gezinnen met één kind - overigens de grootste groep - zullen in het nieuwe systeem meer overhouden.

Gezinnen met twee kinderen winnen 59 euro zolang de kinderen jonger zijn dan vijf. Nadien is de situatie zoals nu, maar zodra de kinderen twaalf jaar zijn, is er verlies.

Voor grote gezinnen vanaf drie kinderen is de kinderbijslag al lager vanaf de geboorte. Gezinnen van vier of meer kinderen maken per maand 121 tot 369 euro verlies.

Sociale correcties

Goed nieuws is wel dat er meer sociale correcties toegepast worden, en de meeste gezinnen met die toeslagen gaan er wél op vooruit. Eén uitzondering is er voor gezinnen met vier kinderen die vandaag ook al sociale premies krijgen: voor hen is de toeslag lager vanaf de leeftijd van zes jaar.

Vandaag verandert er overigens niets. De nieuwe regeling geldt enkel voor kinderen die geboren worden vanaf 2019.