Iran zet Wall Street lager

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu onthulde geheime plannen over een Iraans kernwapenprogramma.
EPA De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu onthulde geheime plannen over een Iraans kernwapenprogramma.
De beurzen in New York zijn lager gesloten. De aandacht was gericht op de telecomsector, na een miljardendeal in de branche. Fastfoodketen McDonald's opende de boeken en toonde positieve cijfers. Verder verwerkten beleggers beschuldigingen van Israël aan het adres van Iran dat stiekem aan kernwapens zou werken. De olieprijs kreeg daardoor een flinke steun in de rug.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 24.163,15 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 2.648,05 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde ook 0,8 procent in tot 7.066,27 punten.

Beleggers reageerden voornamelijk negatief op de beoogde samenvoeging van T-Mobile US en Sprint. Marktpartijen vrezen dat de mededingingsautoriteiten een stokje steken voor de overname. Het aandeel Sprint maakte mede daardoor een duikeling van bijna 14 procent, T-Mobile verloor ruim 6 procent.

McDonald's steeg 5,8 procent. Uit een kwartaalbericht van de fastfoodketen bleek dat de omzet op jaarbasis was gedaald door de afstoting van restaurants. Als die desinvestering niet wordt meegerekend, presteerde McDonald's met een omzetstijging juist beter dan analisten hadden verwacht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte bekend dat zijn land beschikt over geheime plannen van Iran om een kernwapen te ontwikkelen. Daarmee zou het land in overtreding zijn van de nucleaire deal die het met de Verenigde Staten en enkele Europese landen sloot. Na Netanyahu's speech schoten de olieprijzen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent naar 68,45 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 75,17 dollar per vat.

Meer overnamenieuws kwam er van Walmart. De Amerikaanse winkelketen verkocht de Britse supermarktdochter Asda aan het eveneens Britse Sainsbury. Walmart (plus 1,3 procent) krijgt een belang van 42 procent in het fusiebedrijf, dat de grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk wordt.

In de oliesector deed Marathon Petroleum (min 8 procent) een bod op alle uitstaande aandelen van het raffinagebedrijf Andeavor (plus 13 procent), waardoor het grootste onafhankelijke olieraffinagebedrijf van de Verenigde Staten kan ontstaan.

Botox-maker Allergan voerde de omzet op. Ook had de farmaceut een kleiner kwartaalverlies dan vorig jaar. Allergan verloor desondanks 5,2 procent.

De euro was 1,2077 dollar waard, tegen 1,2069 dollar bij het slot van de Europese beurzen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Israël beschuldigd Iran en geeft als bewijs een kast met mappen en een stapel cd's, meteen reageert de beurs !?!? Kun je zien wat voor'n stabiele inrichting die beurzen wel niet zijn! Een goedgeplaatst gerucht en de boel zakt in, en dan willen ze dat we daar onze duur verdiende centjes insteken?

 • Ronny Biesen

  Wat leugens weeral uithalen. Na Bush met Engeland volgt nu Trump met Israel in het spoor van leugens en oorlogszucht. En dat met de Israelische premier die al gekend is voor fraude en bedrieglijke praktijken, net als zijn Amerikaanse collega.

 • Jo Desk

  McDonalds stijgt 5,8% maar de olieprijzen schoten omhoog met 0,5%. Van suggestieve taal gesproken. Sinds wanneer is 0,5 zoveel meer dan 5,8% ?

 • Valentino Fabionara

  Achter de schermen is het dankzij israel en vs. dat het middenoosten brandt..en de volgende is iran.