Invloedrijke econoom: “We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis”

Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
AFP/Getty Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
De invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt dat we afstevenen op een nieuwe, wereldwijde economische crisis. Dat vertelt hij in het zicht van de brexit en de Europese verkiezingen aan de krant L’Echo. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij.

In het interview laat de raadgever van verschillende Franse presidenten zijn licht schijnen op de wereldwijde economische situatie. Die is volgens hem zeer zorgwekkend. Volgens Attali wordt de sociale ongelijkheid steeds groter, en is er dringend actie nodig.

“Zoals ik 15 à 20 jaar geleden voorspelde, is er een concentratie van rijkdom aan de gang in de richting van enkele handen”, zegt Attali. “Dat komt doordat de markten geglobaliseerd zijn, zonder dat de rechtstaat mee geglobaliseerd is.”

“De globalisering van markten creëert ongelijkheden die niet gecompenseerd worden door een wereldwijd systeem van herverdeling van rijkdom. Er is dus zowel concentratie van rijkdom als van armoede. Het systeem zal exploderen. Ik weet niet of het binnen drie weken zal zijn of binnen twee jaar, maar ik denk dat we op de rand staan van een wereldwijde economische crisis.”

Europese verkiezingen

In het licht van de Europese verkiezingen, die eind mei plaatsvinden, waarschuwt Attali voor de opkomst van het populisme. Traditionele partijen moeten zich zelf heruitvinden, vindt hij. “Als populisten het enige alternatief zijn, zullen ze op een dag het voortouw nemen. En dat is gevaarlijk.”

Er is zowel concentratie van rijkdom als van armoede aan de gang. Het systeem zal exploderen

Jacques Attali

De Franse president Emmanuel Macron is een vroegere medewerker van Jacques Attali. De econoom, die ook schrijver en filosoof is, was eerder raadgever van de voormalige president François Hollande. Ook in de jaren ‘80, toen François Mitterand aan de macht was, werkte hij nauw samen met de president.
297 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Baldr VanHoek

  Op de rand van het einde van wat banken doen...Het kan niet blijven duren dat onschuldige burgers dit vertier blijven betalen van de beurzen en vervolgens politici burgers opzadelen met de nadelen van schuld. Dit is heus geen crisis want ze schuifelen het steeds door. De overheid zal voor eens en altijd schoon schip dienen te maken met banken en hun schulden. Een nieuwe munt en een nieuwe visie over staatsschulden waardoor we klaar zijn voor ontwikkeling van veel technologie die veel welvaart.

 • Gino Denil

  Een voorbeeld van hoe onze zieke economie nu werkt. Een Duits gerenommeerde optische firma verkocht tot voor kort een lichtsterke Nocturnus 50mm f0.95 lens voor 3000$. Tot onlangs uit kwam dat dit gewoon een Chinese Mitakon Zhongyi Speedmaster 50mm F0.95 lens was. In het westen te koop voor 849$. 2100$ pure extra winst om een andere merknaam te graveren. Gebeurde vroeger ook al. Maar nu regel bij veel producten.

 • Erwin Van Roy

  Mss wat minder staken en eisen op tafel leggen. Iemànd die rijk is heeft daar in de meeste gevallen dag en nacht voor gewerkt om daar te geraken. Maar hier staakt iederden omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen maar te veel werken willen ze niet

 • Joris Heyninck

  dat de Europese economie zal instorten is inderdaad waarschijnlijk. Overdreven regelneverij en vooral veel te hoge schulden. Financieel zwakke overheden, .... . Maar de wereldeconomie zal er weinig om geven. Oorzaak is mijn inziens te weinig ongelijkheid. De landen waar de ongelijkheid sterk stijgt, daar groeit de economie. In België zijn er bijvoorbeeld al zoveel sociale correcties, dat men zich economisch uit de markt heeft gezet.

 • stefan ceulemans

  Beseffen ze het nupas... Dat heeft de Belg al jaren dat gevoel