ING blijft huisbankier van Vlaamse overheid

ANP
ING blijft ook na dit jaar de huisbank van de Vlaamse overheid. Dat heeft de bank bekendgemaakt bij de presentatie van haar halfjaarresultaten. Het contract dat ING in 2011 van Belfius (toen nog Dexia) en KBC afsnoepte, is verlengd tot 2020.

Bij ING is men tevreden over het behoud van het belangrijke contract. "We waren immers zeker niet de enige gegadigde", luidt het. De keuze viel via een openbare aanbesteding, waarbij ING het beste aanbod had. Het contract van 2011 loopt eind dit jaar af. Het Waals Gewest heeft overigens nog minstens tot eind 2017 Belfius als huisbankier.

Vorig jaar kwam er nog een haar in de boter tussen de Vlaamse overheid en ING, toen die laatste in een advertentie had uitgepakt met het overheidscontract. Daarbij gebruikte de bank het logo van de Vlaamse overheid, zonder dat daarvoor toestemming gegeven werd. Er stond ook dat Vlaanderen expliciet koos voor ING als huisbankier, terwijl er met een aanbestedingsprocedure gewerkt wordt.

ING België-Luxemburg heeft in de eerste jaarhelft overigens een nettowinst geboekt van 431 miljoen euro, of 1 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De kredietportefeuille groeide met 5,2 procent, terwijl de deposito's met 7 procent aandikten. De inkomsten uit de retailbank daalden wel met 3 procent. De bank ziet de lage rente als grootste uitdaging. Het dwingt de bank efficiënter te zijn en de volumes te verhogen, luidt het.

De personeelskosten daalden met 9,3 miljoen euro tegenover de eerste jaarhelft van 2014. In 2013 besliste ING om in België 1.100 banen te schrappen in drie jaar. Halfweg 2015 is 90 procent van dat plan gerealiseerd, volgens CEO van ING België Rik Vandenberghe voor een groot stuk via natuurlijke vertrekken. Dit jaar verwacht de bank 350 mensen aan te werven. Het gaat voor de helft om nieuwe, technologische functies.