Inflatie blijft dalen: laagste niveau in ruim een jaar

Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.
De inflatie in België is in juni voor de derde maand op rij gedaald. De consumptieprijzen lagen gemiddeld 1,73 procent hoger dan een jaar geleden, zo deelde het Belgische statistiekbureau Statbel vandaag mee. De inflatie staat zo op het laagste niveau sinds april vorig jaar. In mei bedroeg de inflatie 1,89 procent.

Ten opzichte van een jaar geleden waren de voorbije maand vooral vakantiecentra, campings en jeugdherbergen duurder: ruim een kwart. Ook hotels (+19 procent), kranten (+16 procent), huisbrandolie (+14,4 procent), postverzending (+12,5 procent) en aardappelen (+11,6 procent) kostten fors meer. 

Aan de andere kant waren verse zeevruchten (-17,8 procent), lpg (-11,9 procent) en eieren (-9,7 procent) veel goedkoper dan in juni vorig jaar.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex - waar bepaalde producten zijn uitgezuiverd en die gebruikt wordt voor de berekening van de spilindex - steeg wel, van 1,78 in mei naar 1,88 procent in juni. De spilindex werd niet overschreden. De vorige overschrijding dateert van augustus vorig jaar. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Ga maar eens winkelen!

 • ingrid grieten

  Hopla, weer meer Belgen die over de grens hun boodschappen gaan doen.

 • Jo Hendrik

  Leugens zijn dit De basis produkten nodig om te leven zijn duurder geworden en is het beste geval gelijk gebleven

 • Benny de Groot

  Ze laten het lijken of het is positief nieuws.

 • Jeroen Taverniers

  Dingen die een mens niet koopt daalt misschien in prijs. Heel veel zaken zijn op korte tijd 10-20% duurder geworden. Zoiets als eireren wat je altijd koopt is een vrij constante prijs. Ik zie geen daling, dus waar vergelijken ze die prijzen? In meerdere winkels, verschillende soorten?