In totaal 4,5 biljoen euro: 500 rijkste personen zijn dit jaar nog 23 procent rijker geworden

Oprichter Amazon is nu 83,6 miljard euro waard

Links: Jeff Bezos. Rechts: Bill Gates.
Belga Links: Jeff Bezos. Rechts: Bill Gates.
De 500 rijkste personen op aarde zijn dit jaar samen 23 procent rijker geworden en komen nu op een gezamenlijk vermogen van 5,3 biljoen dollar (4,5 biljoen euro). Dat berekende het financiële persagentschap Bloomberg.

De stijging is vier keer groter dan vorig jaar, wat vooral te wijten is aan de beurzen. Jeff Bezos, de oprichter van webwinkel Amazon, zag zijn fortuin dit jaar het meest aandikken, met 28,7 miljard euro. Hij blijft daarmee Microsoft-oprichter Bill Gates voor als rijkste persoon ter wereld. Gates heeft dit jaar dan ook veel geld weggegeven, onder meer een donatie van 3,9 miljard euro aan de Bill and Melinda Gates Foundation in augustus. Bezos is nu 83,6 miljard waard, tegenover 76,7 miljard euro voor Gates.

Ook investeerder George Soros gaf veel geld weg. Hij maakte in oktober bekend dat hij de jongste jaren 15 miljard euro aan zijn Open Society Foundation heeft geschonken, waardoor hij terugvalt tot de 195ste plaats op de lijst met een vermogen van 6,7 miljard euro.

George Soros.
REUTERS George Soros.

De vijfhonderd rijksten zagen dit jaar samen hun kapitaal stijgen van 3,7 biljoen tot 4,5 biljoen euro. De grootste relatieve stijging werd waargenomen in China: de 38 miljardairs op Bloombergs lijst werden samen 149 miljard euro rijker. De VS blijft het grootste land op de lijst, met 159 miljardairs die samen 265 miljard euro rijker werden.

Bekeken volgens sector deden de tech-investeerders de beste zaken: de 57 technologiemiljardairs op de lijst verdienden 220 miljard euro extra. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg werd 19 miljard rijker en heeft nu in totaal 61 miljard euro. Ook hij heeft het voornemen het grootste deel van dat vermogen weg te geven.

Mark Zuckerberg.
EPA Mark Zuckerberg.

Bij de grootste verliezers zijn de Franse telecommiljardair Patrick Drahi, de Arabische prins Alwaleed Bin Talal en de Zuid-Afrikaan Christo Wiese. Die laatste is actief in de kledingwinkelsector. 

Christo Wiese.
REUTERS Christo Wiese.158 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Hoe meer dat iemand verdient hoe liever. Hij moet er dan ook zijn belastingen op betalen. Juist daar wringt het schoentje, hoe meer ze verdienen hoe meer ze de staat bedriegen. Wat zij te weinig betalen zal de gewone man wel afdokken. Heel wat gefoefel is trouwens door de vertegenwoordigers van het volk wettelijk gemaakt. Onze vrienden, politici, spelen het spelletje gewoon mee, omdat ze er zelf belang bij hebben.

 • Gilbert Van Leeuwen

  Biljoen is geen goed nederlands

 • Jos Vanhoedenaghe

  En wij maar vechten voor 0,11 procent meer op ons spaarboekje.Goe bezig.

 • Marc Baeyens

  Wat gaat Groen hier aan doen om geloofwaardig te blijven en onze bevolking niet verder te bedriegen. Een rijkentaks opleggen in België zodat onze rijken het hazenpad kiezen ?

 • isolde van den borre

  mochten al deze rijken zich solidair voelen en een beetje meer verantwoordelijkheidszin hebben , dan zou de wereld er een heel stuk beter uitzien maar nu zijn het enkel de gewone mensen die zich almaar meer moeten solidair voelen met de rest van de wereld en er meer en meer financieel moeten voor opdraaien.