In maar vier andere Europese landen nog minder mensen aan het werk dan in België

REUTERS
In België was vorig jaar 68,5 procent van de 20- tot en met 64-jarigen aan het werk. Slechts vier lidstaten van de Europese Unie doen het nog minder goed, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat: Griekenland, Italië, Kroatië en Spanje. 

De gemiddelde werkgelegenheidsgraad in de EU bedroeg vorig jaar 72,2 procent, tegen 71,1 procent in 2016.

In landen als Duitsland, Estland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Litouwen en Oostenrijk is meer dan 75 procent van de 20- tot en met 64-jarigen aan het werk, in Zweden zelfs 81,8 procent.

België doet het een pak slechter. Alleen in Griekenland (57,8 procent), Italië (62,3 procent), Kroatië (63,6 procent) en Spanje lag de werkgelegenheidsgraad vorig jaar nog lager. 

Eurostat bevestigt ook dat België nog een eind verwijderd is van de EU2020-doelstellingen. Die bepalen dat in 2020 73,2 procent van de Belgische 20- tot en met 64-jarigen aan de slag zou moeten zijn. 

Gemiddelde moet stijgen boven 75 procent

Een derde van de EU-lidstaten heeft zijn 2020-doelstelling nu al bereikt, maar de Europese Unie als geheel nog niet. Het EU-gemiddelde zou tegen 2020 hoger moeten liggen dan 75 procent.

Ook voor een reeks deelcomponenten ligt België onder het EU-gemiddelde. Zo bedroeg de werkgelegenheidsgraad bij vrouwen in België vorig jaar 63,6 procent (tegen 66,5 procent voor EU) en bij mannen 73,4 procent (tegen 78 procent op EU-niveau). In de groep van 55- tot en met 64-jarigen was in België 48,3 procent aan het werk, in de EU was dat 57,1 procent.

De cijfers van Eurostat zijn afkomstig uit de Enquête naar de Arbeidskrachten in de verschillende lidstaten, waarvan de Belgische resultaten eerder al door het statistiekbureau Statbel werden gepubliceerd. 

"Gaat goede kant op"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) onthoudt uit de cijfers vooral dat het in België de goede kant opgaat. De percentages gaan omhoog. Dat is te danken aan de economische groei en aan het beleid van lastenverlagingen, zo luidt het.

"Het komt er nu op aan om de werkzaamheidsgraad verder op te krikken, door zij die niet actief zijn in de mate van het mogelijke aan een job te helpen", aldus directeur-generaal Bart Buysse.

Dat kan onder meer door te blijven inzetten op activering en herinschakeling van bijvoorbeeld langdurig zieken, zegt het VBO. Om de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt weg te werken, raadt het werkgevers aan om open te staan voor werkzoekenden die niet volledig beantwoorden aan het profiel van een vacature. Ook werkzoekenden moeten breder durven kijken dat hun diploma en hun vertrouwde werk. 
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Ja cijfertjes dans nietwaar, begin met die interimkoten af te schaffen en de werknemers waardig te behandelen, de jeugd wordt meteen alle initiatief of inzet afgepakt als ze door die interim koten voor de zot gehouden worden, loonkost loonkost maar voor die kost van het interim koten is het geen probleem!

 • Mario Bocque

  Men moet het gevonden krijgen zoals BDW. Hij zeteld zogezegd in het parlement, laat zelfs zijn kop niet zien maar is wel dik betaald !

 • Mario Bocque

  Velen zijn niet te vinden voor interim die niet meer lijkt dan een moderne vorm van slavendrijverij. Mensen willen vooruit ! Vast contract huisje, tuintje, beestje etc...Moeilijk te bereiken met een interimcontract !

 • Marcel Bontinck

  Als men Walonie en vlaanderen apart bekijkt zal het een groot verschil maken.

 • Philippe Vander Haeghen

  Ik veronderstel dat men in Duitsland die mini jobs van één uur werken per dag aanziet als werkende.