Imtech failliet, koper gezocht voor Belgische dochter

Het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam.
ANP Het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam.
De geplaagde Nederlandse technisch dienstverlener Imtech is vandaag failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Volgens Imtech zijn de onderdelen Marine en Nordic buiten de groep geplaatst met het oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop van die divisies. Daardoor moeten al 7.300 van de ruim 22.000 banen behouden blijven. Onder meer voor Imtech België wordt ook met met mogelijke kopers gepraat.

Het is het doel om zoveel mogelijk van de onderneming te behouden, aldus een verklaring. Ze zegt dat de financiers, en dus niet de aandeelhouders, van Imtech het recht zullen hebben op alle opbrengsten van de verkoop van Marine en Nordic of eventuele andere onderdelen.

Marine wordt verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital en voor de divisie Nordic loopt het verkoopproces nog, maar dit zou op korte termijn afgerond worden.

De curatoren van Imtech lieten in een aparte verklaring weten dat dankzij de verkoop van Marine en Nordic in Nederland circa 1.300 arbeidsplaatsen zijn gewaarborgd.

Overleg met potentiële kopers
Er wordt overleg gevoerd met mogelijke kopers voor de onderdelen Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/Ierland. Ook voor de Nederlandse onderdelen is veel interesse getoond, aldus een persbericht van de bewindvoerders.

Namen noemen ze niet. Maar eerder op de dag liet het Helmondse installatiebedrijf Kuijpers weten interesse te hebben in specifieke onderdelen van Imtech.

Imtech vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. De stap volgde op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech wist daarna definitief geen overeenkomst te sluiten over extra financiering, waardoor de aanvraag tot surseance noodzakelijk was geworden.

Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het concern liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.

Verregaande gesprekken voor overname Belgische dochter

Imtech Belgium is in "verregaande gesprekken met potentiële overnemers" en verwacht een deal "op zeer korte termijn". Intussen stelt het bedrijf alles in het werk om de continuïteit van de activiteiten voort te zetten. Dat meldt de Belgische dochter in reactie op het donderdag uitgesproken faillissement van het Nederlandse moederbedrijf.

"Imtech Belgium vecht om te voorkomen in de maalstroom van het faillissement van Royal Imtech meegezogen te worden", luidt het in een korte reatie. De Belgische tak "betreurt" die faillissementsaanvraag en benadrukt dat de faling niet Imtech Belgium betreft.

Over de overnamegesprekken van Imtech Belgium klinkt het dat de afsluiting van deze deal afhankelijk is van de beslissingssnelheid van de bewindvoerder/curator in Nederland. Alle opties om de continuïteit te verzekeren, worden bekeken en er is "constructief overleg met klanten en leveranciers". Het bedrijf zegt dat het hierbij de steun heeft van het personeel en de ondernemingsraad. Tot slot werd minister van Werk Kris Peeters ingelicht.

Imtech werd failliet verklaard nadat het eerder deze week reeds uitstel van betaling had aangevraagd. Imtech Belgium reageerde toen reeds dat die aanvraag geen betrekking had op België, dat het bedrijf kon doorwerken en dat het gezond is. Bij Imtech in België werken ongeveer 1.000 mensen, goed voor een omzet van 200 miljoen euro.

EPA