IMF weer pessimistischer over wereldeconomie

De Bombay Stock Exchange (BSE) in Mumbai, India. Beeld ter illustratie.
EPA De Bombay Stock Exchange (BSE) in Mumbai, India. Beeld ter illustratie.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie weer verder verlaagd, ondanks de afgenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en vooruitgang in het brexitproces. Volgens de economen van het fonds is het beeld vooral in India sterk verslechterd.

Die grote economie in opkomst heeft vorig jaar een stuk slechter gepresteerd dan het IMF verwachtte. India kampt onder meer met een zwakkere binnenlandse vraag en terughoudendheid bij bedrijven om investeringen te doen. Vandaar dat de groei er dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk wel zo’n procentpunt lager uitpakt dan in oktober nog werd voorzien.

Voor de wereldeconomie als geheel rekent het IMF dit jaar op 3,3 procent groei, 0,1 procentpunt lager dan eerder geraamd. Dit is wel ietsje beter dan vorig jaar, toen de economie nog met 2,9 procent vooruitging. En volgend jaar trekt de mondiale groei waarschijnlijk aan tot 3,4 procent. Maar ook hier is sprake van tegenvallers. Voor 2019 en 2021 heeft het IMF zijn prognoses met respectievelijk 0,1 en 0,2 procentpunt naar beneden bijgesteld, na ook al meerdere aanpassingen vorig jaar.

Handelsdeal China - VS

Volgens IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath zorgt de gedeeltelijke handelsdeal tussen de VS en China voor enige verlichting. Zo is de raming voor China voor dit jaar licht opgekrikt. Maar over de gehele linie is nog niet echt sprake van een kantelpunt, zegt ze. Daarbij speelt mee dat een groot deel van de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten nog steeds gelden. De handelsspanningen zouden volgens haar zomaar weer opnieuw kunnen oplaaien.

Gopinath vindt verder dat de kans op een gevaarlijke no-dealbrexit is afgenomen. Ook ziet ze dat de situatie in de autosector weer wat herstelt. Daartegenover staat dat de spanningen in het Midden-Oosten recent juist zijn toegenomen. In Europa drukt de ingezakte Duitse industrie nog steeds op de groei. Ook in de eurozone zijn eerdere voorspellingen daarom bijvoorbeeld licht naar beneden bijgesteld. Nederland komt in de nieuwe ramingen niet aan bod.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  IMF baas Kristalina Georgieva maakte ook al de vergelijking met de roaring twenties van de vorige eeuw en de grote crisis in 1929. Ziet de dezelfde fenomenen als toen. Massale toename van de ongelijkheid, overheidsschulden en geldinjecties die niet ondersteund zijn door echte economische groei. Die roaring twenties die nu volgens De Wever van de N-VA zijn. Met een beleid dat eveneens afstevent op een catastrofe. De rode loper uitrollend voor extreem rechts.

 • Karel Van Beeck

  Lagarde zal er niet van wakker liggen!

 • james vroman

  geld bijdrukken en uitdelen !

 • Denis Stock

  Ze moeten niet vrezen,...hun werkzekerheid komt nooit in het gedrang.

 • robrecht Peeters

  of vonden ze eindelijk de sleutels om Christine haar kasten bij het IMF open te krijgen .....