IMF-topvrouw waarschuwt voor wereldwijd schuldenrecord: niet zonder risico

Kristalina Georgieva waarschuwt voor de wereldwijde schuldenberg, die was nooit zo hoog.
AFP Kristalina Georgieva waarschuwt voor de wereldwijde schuldenberg, die was nooit zo hoog.
De wereldwijde schuldenberg was nooit zo hoog, vooral door toedoen van de private sector. En dat is niet zonder risico, zo waarschuwde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva vandaag.

De gezamenlijke wereldwijde schuld van de publieke en private sector is opgelopen tot 188.000 miljard dollar, of ongeveer 230 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product, zei de nieuwe IMF-topvrouw tijdens een internationale conferentie.

De privésector is een van de voornaamste motoren achter die toename, maar ook de overheidsschuld van de ontwikkelde economieën staat op het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Leningen zijn dan wel essentieel voor gezinnen en bedrijven om te kunnen investeren, een te hoge schuldenberg betekent een risico voor de financiële stabiliteit en kan wegen op de groei, zo waarschuwde Georgieva. Ze benadrukte dat de terugbetalingscapaciteit bewaakt moet worden, en riep op tot transparantie. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henri Troyat

  Ik zou als topman van een bank of onderneming niet meer gerust zijn. Wanneer het boeltje echt instort en de spaartegoeden van mensen niet meer kunnen gegarandeerd worden vrees ik dat er opnieuw een Rote Armee Fraktion of Rode Brigades zullen opstaan. En voor de jongeren onder ons. Die groeperingen vermoordden in de jaren 70 van vorige eeuw bankiers en toplui van ondernemingen. Pas op voor mensen die niets meer te verliezen hebben.

 • Bart Verbeeck

  Marco. Schulden ontstaan door het creeren van valuta zoals de euro. Dit is waar de overheid geld uit het niets tovert. Echter het meeste fictieve geld wordt pas gecreëerd nadat de grote banken dit verse geld hebben gekregen. Grootbanken hebben het recht op fractioneel bankieren. De schuld op geld creatie wordt betaald door werkende mensen in de vorm van belastingen. Dit systeem is ziekelijk en onhoudbaar. Er is een reden waarom niemand dit op school leert.

 • Marco Maerten

  Schulden onstaan door de uitwassen van het kapitaal,8 rijksten op aarde vertegenwoordigen het vermogen van de armste helft van hele wereld.Talloze overbetaalde CEO's topvoetballers..de lijst is lang.Ik hoop echt dat een paar verdedigers van dit soort economisch model dood worden teruggevonden met een rol bankbiljetten in hun strot geduwd,ik ken er al vast 1 in Antwerpen.(keizer)

 • Lisette Theunis

  @Walter Wouters- En dat tweede verblijf is federaal ook nog eens fiscaal aftrekbaar! En dit terwijl de woonbonus voor het verwerven van de eerste woning voor de Vlaming niet meer bestaat. Zoek de logica..

 • Annie Vanweydeveldt

  Het staat terug op instorten. En het zal beginnen bij de Deutsche Bank, want die staat op omvallen. Als je nu nog geld wil beleggen, want op een bank staat het echt niet veilig. Dan kan je misschien overwegen om bijvoorbeeld aandelen van een voedingsbedrijf zoals Lotus Bakeries aan te schaffen. Momenteel heeft men een nieuwe fabriek geopend in USA. En hun verkoop is daar momenteel aan het exploderen. En ja een bedrijf met zeer weinig schuld. En deze bedrijven zullen overleven.