IMF: “Schuld Argentinië is onhoudbaar”

Minister van Economie, Martin Guzman (centraal op de foto), in overleg met medewerkers van het IMF.
AFP Minister van Economie, Martin Guzman (centraal op de foto), in overleg met medewerkers van het IMF.
De schuld van Argentinië "is onhoudbaar" en het land heeft kredietverstrekkers nodig om die draagbaar te maken. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag, dat er net een missie in Buenos Aires heeft op zitten.

"IMF-medewerkers geloven vandaag dat de schuld van Argentinië onhoudbaar is", zei de internationale instelling in een verklaring. Ze roept op tot de bijdrage van obligatiehouders om "de schuldhoudbaarheid te helpen herstellen".

Het IMF is van mening dat het primaire overschot (exclusief betaling van schulden) dat nodig is voor de Argentijnse staat om aan de verplichtingen te voldoen en de groei te stimuleren "politiek noch economisch haalbaar is".

De schuld van Argentinië bedraagt meer dan 311 miljard dollar, of meer dan 90 procent van het bbp. Twee maanden na zijn aantreden zei de Argentijnse president Alberto Fernandez, een centrumlinkse peronist, dat de schuld van zijn land in de huidige staat niet kan worden terugbetaald. Hij riep het IMF en de schuldeisers van zijn land op om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden, het kapitaal en de rente op de schuld.

"De Argentijnse autoriteiten werken aan het verhelpen van de moeilijke economische en sociale situatie waarmee het land wordt geconfronteerd. Ze hebben een aantal beleidsmaatregelen geïmplementeerd om de toename van de armoede het hoofd te bieden en nemen maatregelen om de economie te stabiliseren", voegt het Fonds toe. Het IMF is echter van mening is dat meer inspanningen nodig zijn om de inflatie te verminderen. De schuld en de mogelijkheid om rente terug te betalen "zijn aanzienlijk verslechterd in vergelijking met de laatste IMF-schuldduurzaamheidanalyse in juli 2019".

Argentinië had in 2006 al zijn schuld aan het IMF terugbetaald. Maar de regering van de liberale Mauricio Macri (2015-2019) heeft in 2018 de grootste lening in de geschiedenis van het Fonds afgesloten voor 57 miljard dollar, waarvan 44 miljard al is betaald.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mark germanus

  Wel,er zit niks anders op dan in Monopoly, het land uitverkopen aan de schuldeisers! De verantwoordelijken de gevangenis in zonder langs start te gaan (oprotpremie) en blijven zitten tot alles terug op zijn pootjes staat.

 • Veronica Voorhelst

  En die weg gaat ook België als we Magnette of paars-groen laten doen.

 • Jefke Dams

  Oei, en België zit met een schuld van meer dan 100& op het bbp, waarom zegt men daar niks over

 • Ronny Biesen

  Over de 1100 triljoen van de VS rept men geen woord. Bij elke naderende shutdown, lappen ze er daar nog een paar bovenop.

 • Kelly Verlinden

  Binnenkort komen ze bij ons zagen ook. Met dank aan de NVA.