IMF: “Schade wereldeconomie door corona ruim 12.000 miljard dollar”

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath.
AFP IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar (zo’n 10.650 miljard euro). Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij ‘The Great Lockdown’ noemt.

Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30, met een verwachte mondiale krimp van 4,9 procent dit jaar. Dat is een sterkere krimp dan het IMF in april nog had verwacht. Voor volgend jaar wordt dan weer een opleving van de wereldeconomie met 5,4 procent voorspeld.

Veel onzeker

Gopinath schrijft dat er wel veel onzekerheden zijn rond deze voorspellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld vaccins of behandelingen tegen het coronavirus de economische activiteit helpen versnellen, net als extra steunmaatregelen van overheden. Daar staat tegenover dat een tweede golf van coronabesmettingen dit herstel zal ondermijnen, terwijl ook geopolitieke en handelsspanningen schade kunnen aanrichten. De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting met 12 procent krimpen door de crisis.

Specifieke cijfers voor België zijn er niet in de nieuwste IMF-update. Medio april werd voor ons land en krimp van 6,9 procent voorzien. Dat cijfer is inmiddels al achterhaald, zo bleek recentelijk uit de nieuwste prognoses van zowel de Nationale Bank (-9 pct) als het Planbureau (-10,5 pct). Voor de VS rekent het IMF nu op een krimp met 8 procent dit jaar. De eurozone zou zwaarder getroffen zijn: minus 10,2 procent. China houdt het hoofd boven water met 1 procent groei.

De IMF-hoofdeconoom verwacht verder dat staatsschulden in de wereld dit jaar zullen stijgen naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de enorme steunpakketten tegen de schadelijke impact van de coronacrisis moesten landen veel schulden aangaan. Gopinath wijst daarom op het belang van verstandig fiscaal beleid van overheden om die schulden te beheren, met bijvoorbeeld het snijden in onnodige uitgaven en goed belastingbeleid.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Dupont

  Mr Wat waber: De overheidsuitgaven, vnl sociale, stijgen al jaren sneller dan de groei van de economie. Zonder groei storten de welvaartsstaten ineen.

 • mat waber

  Waarom moet er groei zijn? Dat is alleen voor aandeelhouders en bedrijven welke elk jaar meer winst willen en alle dwang en middelen inzetten (reorganisaties, lagelonenlanden etc.) om dit te bereiken. De gigantische winsten van de rijken en welgestelden van de afgelopen jaren zullen niet minderen maar de tekorten worden verhaald op gewone mensen. Begin eens met de verspillingen, Sinterklaas giften, oneigenlijke uitgaven, te veel politici etc. tegen te gaan, scheelt meteen een hoop!

 • WILFRIED BRACKE

  Gewoon maar veronderstellingen en dus niets dat zeker is. Zou het dan niet beter zijn te zwijgen? Inderdaad ga ik akkoord met een lezer dat blijkbaar velen niets verdienden voor de corona en nu ook niet. Waarom moeten we ze dan helpen?

 • Christian Deckers

  Het enige waarop we moeten hopen, is dat de economie een échte economie wordt en geen opgedrongen luchtbellenfabriek die ze is/was. Dat iedereen zijn geld kan besteden naar eigen goeddunken, en niet zoals nu er 83% bepaald en verplicht wordt door de overheid. Europa is de bal volledig aan het misslaan met zijn green deal, de rest van de wereld hoeft alzo niet meer te concurreren: we prijzen onszelf volledig wég.

 • rudi meir

  Da's 12000 miljard verwachte winst die er niet zal komen, da's iets anders dan het verliezen hé