IMF optimistischer over de wereldeconomie

IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.
epa IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dit jaar een groei van de wereldeconomie met 3,6 procent. In 2018 moet dat vervolgens een groei met 3,7 procent zijn. Beide cijfers zijn met 0,1 procentpunt verhoogd ten opzichte van de vorige raming. Volgens het IMF wint het wereldwijde herstel dat in de tweede helft van vorig jaar werd ingezet aan kracht. Vorig jaar was er 3,6 procent groei wereldwijd. Ook voor België is het IMF optimistischer.

"Het wereldwijde herstel zet zich door, en aan een sneller ritme", zei IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld. "We zien een versnellende cyclische opwaartse trend die Europa, China, Japan en de Verenigde Staten ondersteunt, net als opkomend Azië." De eurozone, Japan, China, de opkomende landen in Oost-Europa en Rusland drijven de groei op.

Het financiële klimaat is dit jaar tot nu toe relatief gunstig en investeringen, handel en productie doen het allemaal goed, wat ook weer gunstig is voor het vertrouwen van bedrijven en consumenten. In alle belangrijke economische regio's loopt alles daardoor lekker. Ook de eurozone als geheel en China doen het naar verwachting wat beter.

Belangrijk is dat het IMF over de Verenigde Staten eveneens weer wat positiever is geworden, met een verwachte groei van 2,2 en 2,3 procent in 2017 en 2018. Daarmee is het fonds overigens nog wel iets behoudender dan in het voorjaar. In juni schroefde het IMF zijn ramingen voor de grootste economie van de wereld tussentijds iets terug. Dat kwam vooral doordat president Donald Trump lange tijd weinig duidelijkheid verstrekte over zijn voorgenomen belastingplannen en investeringen. Maar anderzijds blijft er in de VS volgens Maurice Obstfeld "significante politieke onzekerheid".

Dat het economisch wat beter gaat in de wereld, wil overigens niet zeggen dat er geen risico's zijn. Het IMF wijst er onder meer op dat het financiële klimaat weer wat kan veranderen wanneer centrale banken hun stimuleringsbeleid gaan afbouwen. Bovendien zijn er in China nog belangrijke economische hervormingen nodig. De politieke onrust op diverse plekken in de wereld en terroristische acties kunnen eveneens voor een onvoorziene omslag zorgen.

Positief over België

Voor België staat nu een groei van 1,6 procent in de tabellen, zowel in 2017 als in 2018. In april ging het IMF reeds uit van 1,6 procent groei dit jaar, maar werd 1,5 procent verwacht volgend jaar. De IMF-prognose is in lijn met die van de Nationale Bank (1,6 pct in 2017 en 2018). Het Planbureau is iets optimistischer met 1,7 procent groei dit en volgend jaar.

Voor de eurozone verwacht het IMF +2,1 procent in 2017 en +1,9 procent in 2018. Dat is telkens een verhoging met 0,2 procentpunt tegenover de vorige prognose omdat de handel herneemt en politieke onzekerheid daalt. Onder de grote lidstaten van de Europese Unie zag enkel Groot-Brittannië geen verbetering.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels