IMF: “Opkomende economieën hebben 2.500 miljard dollar steun nodig”

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva
AFP IMF-topvrouw Kristalina Georgieva
Het is duidelijk dat de wereldeconomie in een recessie is beland ten gevolge van het nieuwe coronavirus, dat zich ontwikkelde tot een pandemie. Dat heeft IMF-topvrouw Kristalina Georgieva vrijdag gezegd.

Georgieva verwacht een "eerder diepe" recessie dit jaar. In 2021 kan een herstel volgen, als de regeringen geschikte en gecoördineerde maatregelen nemen, zo voegde ze toe. "We bevinden ons in een ongekende situatie waarin een wereldwijde gezondheidspandemie is uitgegroeid tot een economische en financiële crisis", aldus nog de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Ze had eerder al gezegd dat de ontwikkelde economieën meestal beter gepositioneerd zijn om op de crisis te reageren, maar dat andere landen met "grote uitdagingen" geconfronteerd dreigen te worden. Georgieva schatte dat de opkomende economieën 2.500 miljard dollar (omgerekend 2255 miljard euro) aan steun nodig zullen hebben.

Het IMF denkt door de coronacrisis na over steunmaatregelen die afwijken van zijn traditionele noodkredieten. Zo onderzoekt het fonds of het mogelijk is om landen te helpen die kampen met een tekort aan vreemde valuta. Georgieva hoopt tijdens de grote voorjaarsvergadering in april een sterk pakket aan maatregelen te kunnen voorleggen. Die vergadering vindt dit jaar vanwege de virusuitbraak plaats via een videoconferentie.

Het IMF heeft eerder al tientallen miljarden opzijgezet om landen te ondersteunen bij het verzachten van de economische pijn. Als het nodig is kan het fonds zelfs voor zo'n 1.000 miljard dollar (902 miljard euro) aan leningen toekennen.

Lees ook:

VS stevent recht op catastrofe af: “Ik heb mijn partner nooit eerder zien huilen, nu stroomden de tranen over zijn wangen” (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk govaerts

  in de armere landen zit vaak een leider met goedgevulde bankrekeningen , dat ze die rekeneinge eerst maar eens aanspreken voor ze hier een aalmoes vragen

 • Johan Van Biesen

  Alsof geld drukken een oplossing is, we gaan de dieperik in met de centrale banken, zeker weten.

 • Jules Vermeers

  En wie gaat voor ons zorgen? En wie gaat het tegenhouden als ze onder de prijs werken en ons werk afpakken?? Altijd hetzelfde liedje maar geen van ginder die ook maar eventjes aan ons denkt.

 • Paul Verbeeck

  IMF heeft zelf geen geld , zelfs hun riante lonen komen van een ander . Hoe komt dat ze zelf geen buffer /spaarpot hebben opgebouwd ? Ze vragen steeds middelen , wat als hun gebruikelijke geldsponsors zelf geld nodig hebben ? Dan wordt het kiezen anderen redden en zelf verzuipen , leg dat maar eens uit aan je burgers .

 • Lisette Theunis

  De vraag is: wat hebben de mensen vandaag nodig die elke dag het beste van zichzelf geven, zodat de economie blijft draaien. Het grootkapitaal heeft nog meer dan voldoende geld in talloze belastingsparadijzen die ze kunnen aanwenden om hun de economie te stutten en tijdelijk te overbruggen.