IMF maant China aan tot oplossen schuldenprobleem

AFP
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt opnieuw aan op financiële hervormingen in China. Daar hebben het bedrijfsleven en de bevolking de laatste jaren forse schulden opgebouwd. Die schulden maken de Aziatische grootmacht kwetsbaar en het is zowel voor China zelf als voor de hele wereldeconomie belangrijk dat daar wat aan wordt gedaan.

Het euvel heeft te maken met de stormachtige groei die China de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Die groei is de laatste jaren wat aan het afzwakken. Door het aangaan van leningen wordt geprobeerd het groeitempo toch zoveel mogelijk vast te houden, met als resultaat een flinke schuldenberg.

De ongebreidelde kredietgroei in China heeft ook geleid tot de opkomst van allerlei schaduwbanken. Dat zijn instellingen die niet onder het reguliere financiële toezicht vallen. Daarnaast bestaat er in China nog steeds een tendens om slechtlopende firma's koste wat het kost in stand te houden, in plaats van ze failliet te laten gaan. Dit gebeurt met name op lokaal niveau.

Volgens het IMF is het zaak dat China zijn financiële toezicht en de regelgeving voor banken verbetert. Er zou bijvoorbeeld een centraal orgaan moeten komen dat zich bezighoudt met financiële stabiliteit en zorgt voor meer coördinatie tussen toezichthoudende instanties. Verder zullen banken hun buffers geleidelijk moeten opvoeren, om beter voorbereid te zijn op financiële schokken.

Het is niet voor het eerst dat het IMF begint over de schuldenproblemen in China. De Chinese overheid erkent de ernst van de situatie inmiddels en financiële stabiliteit is er tot topprioriteit gemaakt, constateert het fonds. Toch moet er nog een hoop gebeuren.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ineke Visser

  Over de USA hebben ze het niet meer.

 • Kelly Verlinden

  China is niet alleen de schuldige. Zowel Europa als Amerika hebben niets gedaan om de banken in het gareel te laten lopen na de laatste crisis. Integendeel, ze hebben al die banken beloond met extra geld in plaats van de verantwoordelijken te straffen. Ons systeem is een kaartenhuis en er is maar een goede zucht wind nodig en het valt om.

 • dirk claeys

  Als de Vs en China hun schulden moeten oplossen! Dan komt de grootste bankencrisis eraan , in de ganse wereld ,20 maal groter dan de laatste! En is zelfs iedere Vlaming alle centen kwijt!

 • Jacques De Meulemeester

  Erg dat 2 van de grootmachten (China en Amerika) diep in de schulden zitten. Meer uitgeven dan binnenkomt leidt onvermijdelijk tot de afgrond! 'k Zou nog wat maar inzetten op leger en vernietigingswapens...

 • Jan Verstrepen

  China het paradijs van het kapitaal en de gewetenloze sjoemelaars met een effectieve staatsschuld van meer dan 450% het enige verschil is dat het goed weggeborgen zit in alle niveau's.