IMF: "Koersdalingen geen reden tot paniek, maar we moeten anticiperen op volgende crisis"

Photo News
De sterke koersdalingen op de beurzen van afgelopen week zijn geen reden tot paniek, gezien de nog altijd sterke economische groei. Wel blijven hervormingen noodzakelijk om toekomstige crises af te wenden. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd.

Tijdens een economische conferentie in Dubai zei Lagarde dat een marktcorrectie er al langer zat aan te komen. De huidige stand van de wereldeconomie stemt haar evenwel "redelijk optimistisch", zei ze. "Maar we kunnen niet achterover leunen en verwachten dat de groei gewoon doorzet", waarschuwde de Française.

Stijgende rentes en de vrees voor een hard oplopende inflatie leidden afgelopen week tot een uitverkoop op de aandelenmarkten wereldwijd. Ook de prijzen van veel grondstoffen, waaronder olie, stonden sterk onder druk.

Lagarde herhaalde de meest recente voorspelling van het IMF, dat de wereldeconomie zowel dit jaar als in 2019 met 3,9 procent zal groeien. Dat biedt volgens haar ruimte om de benodigde economische hervormingen door te voeren, al liet ze in het midden welke dat precies zijn.

De IMF-topvrouw zei wel dat het toezicht op de financiële sector meer mee moet bewegen met de laatste marktontwikkelingen. Ze noemde schaduwbankieren en cryptovaluta's als voorbeelden. "Wij moeten erop anticiperen waar de volgende crisis zal ontstaan", aldus nog Lagarde.
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel Van Beeck

  De volgende economische crisis zal door al de nieuwe regeltjes de gewone burger nog harder treffen.

 • Gino Denil

  Er was zelfs geen economische crisis. Er was alleen het gesjoemel in de financiële wereld.

 • monique dewaele

  anticiperen ?? Mevrouw Lagarde weet prefect dat er een heel stevige basis gelegd is door de ECB en de FED voor de volgende crisis en deze zal zeer zwaar toeslaan - erger dan 2008. Er kan zelfs niet meer geanticipeerd worden - dit is rijkelijk te laat , het enige wat we niet weten is de trigger en wanneer

 • james vroman

  moest al lang in de bak gezeten hebben ...

 • Yvo Verherstraeten

  Ze zal alles wel op tijd regelen als er iets moest gebeuren. Maar de kleine man is weer de dupe.