IMF: "Druk Trump op Federal Reserve gevaarlijk”

Donald Trump
AP Donald Trump
De druk die de Amerikaanse president Donald Trump uitoefent op de Federal Reserve kan gevaarlijke gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat vreest voor fouten in het monetaire beleid met alle gevolgen van dien voor de Amerikaanse economie.

"Het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de centrale bank kan gevaarlijk zijn", zei Tobias Adrian, directeur van de afdeling monetaire en kapitaalmarkten bij het instituut. Trump heeft de Fed herhaaldelijk bekritiseerd en vindt dat de koepel van centrale banken te weinig doet voor de economie. Vorige week riep hij de centrale bank op de rente te verlagen en weer obligaties op te gaan kopen.

In de jaren 70 zette de Amerikaanse president Richard Nixon de toenmalige Fed-voorzitter Arthur Burns onder druk om de rente te verlagen, zei Adrian. "Er is veel wetenschappelijk bewijs dat dat geleid kan hebben tot een te los monetair beleid in de Verenigde Staten.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  En hoe gaat Trump financieel orde op zaken stellen ? Met zijn muur die miljarden kost ? Met zijn andere projecten die betaald worden met geld dat er niet is ? Hij wil dat de FED naar zijn pijpen danst zo heeft hij de mogelijkheid om onverzadigd geld uit te geven. Het zal hem worst wezen wat de gevolgen zijn.

 • chris delanghe

  De FED reserve is tot wat de meesten denken géén nationale bank. Dat is een PRIVE bank die de rol heeft opgeist als federale bank door het leven te gaan. En deze FED is eigendom van één van de rijkste families op aarde. De VS zijn al 100x virtueel failliet want de dollar is amper nog meer waard dan het papier waarop die gedrukt is. Geen gouddekking meer. Dàt soort Bilderberger graaiers maakt alles kapot op deze wereld. De ECB is een soortgelijk bedacht lucratief vehikel.!!!

 • Wesley Gevaert

  Trump tegen FED: los mijn geldproblemen op of anders... hahaha

 • joyce vermaelen

  FEDeral Reserve is alles behalve Federal. Naam werd zorgvuldig gekozen om het als een overheidsinstantie te doen klinken. Echter leggen we ons monetair beleid in handen van families zoals Rotschild met de bekende uitspraak: "geef me controle over het geld van een land en het kan me niet schelen wie de wetten maakt". Door nationale banken in handen van dergelijke mensen te laten geven we controle over de land/wereld weg.

 • Luke Vincke

  Trump wil eenvoudig financieel orde op zaken stellen. De VS betaalt zijn agressieve wereldpolitiek met geld dat er niet is of met andere woorden door gewoon dollars bij te drukken. De schuldenlast is zo groot dat de bom niet anders kan dan barsten en de rest van de wereld in een economische catastrofe mee sleuren.

Video