IKEA laat zich van zijn slechtste kant zien met aanval op 'producthackers'

AP
IKEA heeft zijn pijlen gericht op Ikeahackers, een groep fans van de Zweedse meubelketen die producten van de meubelgigant 'hackt' en versmelt tot nieuw samengestelde producten.

Al sinds 2006 liet IKEA de site voor producthackers gewoon zijn ding doen. De eigenaar van de site plaatst er op regelmatige basis creatieve ontwerpen van nieuw samengestelde IKEA-producten: een bar voor op het balkon, een moderne wandkast, een krabpaal voor katten of een oud tafeltje dat wordt omgevormd tot een hondenverblijf.

Het advocatenteam van IKEA stuurde de website-eigenaar een tijd geleden echter een ingebrekestelling waarin het eiste dat de domeinnaam van Ikeahackers onmiddellijk werd overgedragen aan de Zweden. Volgens hen kon de site verwarring met de merknaam IKEA veroorzaken. 

Het lijkt erop dat de Zweedse meubelgigant de website pas begon te viseren toen er een aantal advertenties op de website werden geplaatst. "Maar anders is het voor mij niet leefbaar", reageert de blogger. "De laatste acht jaar is de site zo gegroeid dat ik mijn fulltimejob niet kon combineren met Ikeahackers. En het kost ook best wel wat om een grote site als deze in de lucht te houden", klinkt het wat verslagen in een blogpost.

Naïeve fan
Na onderhandelen mag Jules, het pseudoniem van de eigenaar van de site, zijn website houden, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Hij mag Ikeahackers alleen in de lucht houden als er geen advertenties meer op de website verschijnen.

Een stoel wordt omgebouwd tot een bank met een producthack.
ikeahackers Een stoel wordt omgebouwd tot een bank met een producthack.

De eigenaar reageert vooral gepikeerd op de manier waarop IKEA met zijn fans omgaat. "Ik heb er geen probleem mee dat ze hun merknaam beschermen, maar ik denk dat ze dit beter konden afhandelen. Ik ben een persoon, geen bedrijf, een blogger die duidelijk aan hun kant staan. Konden ze niet gewoon met mij komen praten als normale mensen, zonder die ingebrekestelling", vraagt hij zich af. 

Jules moet nu op zoek naar mensen die zijn site financieel willen ondersteunen. "Ik ben in 2006 gestart met Ikeahackers als gekke, maar ook heel naïeve fan."

Een producthack om op een slimme manier om kabels op te bergen.
ikeahackers Een producthack om op een slimme manier om kabels op te bergen.