Iets meer loon voor bijna 200.000 winkelbedienden

In de nieuwe cao wordt ook veel aandacht besteed aan veiligheid.
thinkstock In de nieuwe cao wordt ook veel aandacht besteed aan veiligheid.
Vakbonden en werkgevers uit de distributiesector hebben nieuwe cao's gesloten voor de periode 2015-2016. Als gevolg krijgen bijna 200.000 bedienden uit grotere en kleinere winkels vanaf 2016 iets meer loon. Dat is vernomen van de socialistische bediendebond BBTK en wordt bevestigd door werkgeversfederatie Comeos.

Een eerste cao heeft betrekking op 115.000 bedienden die werken in grote warenhuis-, kleding- of doe-het-zelf-ketens. Die krijgen een jaarlijkse brutopremie van 250 euro vanaf 2016. Op bedrijfsniveau kan worden gekozen om dat om te zetten in maaltijdcheques.

Opvallend is de aandacht die in de cao gaat naar veiligheid. De bedrijven engageren zich om een risico-analyse uit te voeren, en vervolgens maatregelen te treffen om die risico's - bijvoorbeeld op overvallen - zo klein mogelijk te maken. Ook in de opleiding zal extra aandacht worden besteed aan die risico's.

Een tweede cao heeft betrekking op zowat 75.000 bedienden uit de zelfstandige kleinhandel, luidt het bij Comeos. Het gaat bijvoorbeeld om franchisewinkels. Voor die werknemers is een brutopremie voorzien van 188 euro, die eveneens kan omgezet worden in maaltijdcheques.