Huts verliest rechtszaak over havenboetes, maar gaat in beroep

Fernand Huts laat het niet bij de uitspraak van de rechtbank.
BELGA Fernand Huts laat het niet bij de uitspraak van de rechtbank.
Katoen Natie-baas Fernand Huts heeft van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel ongelijk gekregen in de rechtszaak over kortingen op havenboetes bij concurrenten Antwerp Gateway en PSA. Dat meldt De Tijd. Fernand Huts gaat in beroep, maar weigert verdere commentaar.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verhuurt onder meer gronden aan bedrijven die activiteiten in de haven ontplooien. Daarbij wordt veelal gewerkt met quota. Overslagbedrijven, bijvoorbeeld, moeten doelstellingen halen op vlak van de behandeling van goederen. Wordt het contractueel vastgestelde tonnage niet behaald, dan volgt een boete. Door de scherpe terugval in containeroverslag haalden Antwerp Gateway en PSA hun targets tussen 2008 en 2011 niet. Normaliter moesten ze respectievelijk 45 en 23 miljoen euro boete betalen, maar door de gewijzigde economische situatie verlaagde het Havenbedrijf de boetes tot 9,47 en 4,01 miljoen euro.

Concurrentievervalsing
Huts, die eveneens boetes maar volgens het havenbedrijf ook kortingen kreeg, sprak van concurrentievervalsing en eiste voor de rechtbank dat de vermindering voor zijn concurrenten ongedaan werd gemaakt. Die ging daar echter niet op in. De havenbaas laat weten dat hij in beroep gaat tegen de beslissing. Verder gaf hij geen commentaar.

Vriendjespolitiek
Voorzitter van de raad van bestuur van het Havenbedrijf en Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is naar eigen zeggen bijzonder tevreden met de uitspraak. "Twee jaar geleden was dit talk-of-the-town en werden wij van lelijke dingen zoals bevoordeling en vriendjespolitiek beschuldigd", zegt hij. "De rechtbank heeft dit over de hele lijn van tafel geveegd, stelde dat we het algemeen belang moeten behartigen en dat we deugdelijk beleid voerden."

Dat Huts opnieuw in beroep zegt te gaan, vindt de havenschepen aannemelijk. "Hij zal dit soort gedrag blijven vertonen, maar dat doet niets af aan de uitspraak van de rechtbank", meent hij. "Alle uitspraken worden in ons voordeel uitgesproken. De intentieprocessen twee jaar geleden, dat was een moeilijke zaak, maar het echte proces en de uitspraak nu, daarmee zijn we erg tevreden."