Huizenprijzen gaan door het dak: sterkste stijging in tien jaar

Onze huizen worden opnieuw duurder. De prijzen in België zijn in de eerste jaarhelft met gemiddeld 6,3 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit statistieken van de FOD Economie. Het gaat om de sterkste prijstoename in minstens tien jaar. Een woonhuis kost nu gemiddeld 220.920 euro.

De FOD Economie baseert zich op de verkoopakten die werden verwerkt door het kadaster van de FOD Financiën. De gegevens zijn dus iets ouder dan die van de Notarisbarometer, waar men zich baseert op de compromisakten bij de notaris.

De prijsstijging in de eerste jaarhelft is in elk geval opmerkelijk. De vastgoedprijzen gaan sinds 2010 in stijgende lijn. "Maar dergelijke prijsstijging bij woonhuizen hebben we de jongste tien jaar nog niet gezien", bevestigt men bij de FOD Economie.

Villa's

En niet alleen klassieke woonhuizen werden flink duurder, ook villa's (+5,3 procent) en in mindere mate appartementen (+1,7 procent). "Bij die categorieën hebben we de jongste jaren wel sterke prijsstijgingen gezien, maar voor villa's is het weer een grote sprong", geleden van 2010, klinkt het. Een verklaring geeft men niet. Gemiddeld kost een woonhuis in België nu 220.920 euro, een villa 362.829 en een appartement 225.171 euro.

Goedkoopste en duurste

In Vlaanderen bleef de gemiddelde prijsstijging in de eerste zes maanden beperkt tot 4,2% voor een woonhuis en 3,8% voor een villa, tot respectievelijk 233.382 euro en 381.590 euro. Appartementen werden nauwelijks duurder (+0,6 procent), tot 229.442 euro. 

De goedkoopste gemeenten van ons land bevinden zich allemaal in Wallonië. In Vlaanderen is het goedkoopst wonen in RonseMenen en Heers. De duurste gemeenten bevinden zich vooral in en om Brussel, voor Vlaanderen gaat het dan weer om KraainemSint-Martens-Latem en Hoeilaart.

Verklaringen

Zowel de vastgoedmakelaars (CIB, Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) als de notarissen bevestigen de prijstrend. "De vastgoedprijzen zitten zonder enige twijfel in de lift", verwoordt Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarissenfederatie, het. Van Opstal ziet verschillende verklaringen. Er zijn de aanhoudend lage rentevoeten, waardoor de vraag groot is. Bovendien zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor het spaarboekje, dat amper iets opbrengt. En een van die alternatieven is vastgoed. "Je kan er een rendement verwachten van 3 tot 4 procent", aldus Van Opstal. Bovendien zijn de mensen, zowel zij die op zoek zijn naar een eigen woning als investeerders, vooral geïnteresseerd in nieuwbouw of recente woningen en appartementen, stellen de notarissen nog vast, omdat ze niet te veel extra kosten willen. Dergelijke woningen zijn duurder dan oudere, te renoveren woningen, waardoor de gemiddelde prijs stijgt. De prijs van oudere panden staat daarentegen onder druk.
51 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  Hoe kunnen de mensen dat blijven betalen?

 • P DG

  Wat heeft een immomakelaar nu te zien om jaren gekloot te zijn?niets want die verkoopt gewoon uw woning volgens uw prijs anders niets dus????

 • Hugo Van Haevre

  En de makelaars zij boerden voort tot we het zelfde meemaken zoals Spanje en alles stort in maar dat zijn ze al lang vergeten de geldwolven

 • Roland Vanlerberghe

  De rente die een kapitaalbezitter op zijn kapitaal normaliter ontvangt en nu misloopt gaat hij nu halen via de aankoop van vastgoed met het gevolg dat de vastgoedprijzen stijgen, de koper van vastgoed voor eigen bewoning betaalt minder rente maar daarentegen gaat zijn aankoopprijs fors de hoogte in. Niemand is dus winnaar in dit opzicht.

 • Max Maximus

  Is het ondertussen niet overduidelijk?De beurzen noteren historische hoogtes en nu ook de huizenmarkt.Maar daartegenover is er nog nooit zo'n hoge schuldenlast geweest.Volgens bepaalde experts zoals Armstrong zijn we al een jaar over tijd om alweer een crisis te verwerken.Ons monetair systeem staat op springen en zal binnenkort voor ongeziene problemen zorgen.