Huawei wil gedeelte van 5G-apparatuur in Europa produceren

De verplaatsing vanuit China moet tot meer vertrouwen leiden, zegt topman en oprichter Ren Zhengfei tegen de Canadese krant The Globe and Mail.
EPA De verplaatsing vanuit China moet tot meer vertrouwen leiden, zegt topman en oprichter Ren Zhengfei tegen de Canadese krant The Globe and Mail.
Het Chinese technologiebedrijf Huawei zegt een gedeelte van de apparatuur voor 5G-netwerken in Europa te gaan bouwen, waar dat nu nog in China gebeurt. Ook verhuist het bedrijf een onderzoeksafdeling van de Verenigde Staten naar Canada. Dat heeft oprichter Ren Zhengfei tegen de Canadese krant The Globe and Mail gezegd. 

Huawei nam dit jaar al 300 personeelsleden aan in Canada, waarmee er nu 1200 werknemers zijn in dat land. In de VS ging het personeelsbestand juist omlaag van 850 naar 250 werknemers. Die beweging heeft te maken met de steeds moeilijkere positie die Huawei in de VS heeft.

De Amerikaanse overheid ziet Huawei als een verlengstuk van de Chinese regering en vindt het bedrijf een gevaar voor de staatsveiligheid. Huawei is daarom op een zwarte lijst gezet en mag nauwelijks meer zaken doen met Amerikaanse bedrijven.

De stap om in Europa te gaan produceren moet daar tot meer vertrouwen leiden, zegt Ren. Sommige Europese landen hebben net als de VS een harde lijn tegen Huawei, andere zien er geen kwaad in om voor mobiele netwerken op Chinese apparatuur te vertrouwen.

Europa

De Europese telecomministers zaten vandaag overigens samen in Brussel. Eén van de conclusies die ze goedkeurden, is dat lidstaten bij de toewijzing van contracten voor de uitrol van het supersnelle 5G-netwerk ook rekening moeten houden met de politieke omstandigheden in de landen van herkomst van aanbieders.  In Europa woedt dus nog de discussie over de rol van de Chinese telecomreus Huawai bij de uitbouw van 5G-netwerken. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maande de Europese landen deze week nog aan om beroep te doen op Europese ondernemingen als Ericsson en Nokia. Dat moet vermijden dat Huawei en andere Chinese concurrenten controle over vitale Europese infrastructuur zouden krijgen.

Washington gaat ervan uit dat Huawei onder controle van de Chinese overheid staat en verbiedt Amerikaanse bedrijven uit veiligheidsoverwegingen om zaken te doen met de onderneming. Huawei zelf ontkent dat het nauwe banden heeft met het communistische regime in Peking.

Cyberveiligheid

Een ban spreken de Europese ministers niet uit, maar het veiligheidsaspect laat ook hen niet onberoerd. Experts inzake cyberveiligheid werken aan een set criteria en maatregelen die moeten helpen om de risico’s op te vangen. “Er bestaan risico’s voor de samenleving. We moeten die zonder naïviteit aanpakken”, zei Eurocommissaris voor Interne Markt Thierre Breton. De Fransman wees ook op het belang van een gelijk speelveld voor de bedrijven, bijvoorbeeld op vlak van subsidies. 

Bekijk ook: Geen Gmail of YouTube meer op nieuwe Huawei-gsm’s
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jules Vermeers

    Zoiets gevoelig in handen geven van een dictatuur, onze geweldige politici gaan dat natuurlijk normaal vinden, arbeidsplaatsen? ze gaan die dingen hier in een doosje laten steken en de kranten vol laten schrijven over hoeveel werk ze verschaffen zonder er bij te vertellen hoeveel honderdduizenden jobs die verloren zijn door de oneerlijke concurrentie.