HSBC krijgt hoogste boete ooit van Zwitserse autoriteiten

EPA
De Zwitserse autoriteiten hebben de bank HSBC een miljoenenboete opgelegd voor 'organisatorische tekortkomingen' die witwaspraktijken bij de Zwitserse dochtermaatschappij mogelijk maakten. Dat meldt The Guardian. De bank moet 40 miljoen Zwitserse franken (37,9 miljoen euro) ophoesten.

Aanklager Olivier Jornot heeft zich akkoord verklaard om het onderzoek naar HSBC te sluiten, in ruil voor een financiële regeling. Het gaat om de hoogste boete ooit opgelegd door de autoriteiten in Genève.

Tegelijk stelde Jornot de financiële wetten in zijn land aan de kaak. "Deze zaak legt de zwakheden van de Zwitserse wet bloot, die toestaat dat crimineel geld in ons financiële systeem binnenkomt", zegt hij. Hoewel het onderzoek nu afgerond wordt, zegt de aanklager dat dit een laatste waarschuwing is voor de bank.

Wapendealers

Het onderzoek naar witwaspraktijken bij HSBC werd opgestart nadat het ICIJ, een consortium van onderzoeksjournalisten, in februari de bankgegevens van 106.458 klanten uit 203 landen onthuld had, goed voor 90 miljard euro. Daaruit bleek dat de Zwitserse tak van de bank een oogje dichtkneep voor illegale activiteiten van wapendealers en welstellende klanten hielp belastingen te ontduiken.

"De bank is snel gestart met te onderhandelen over een reparatiesom; voor de onwettige daden die ze heeft gepleegd in het verleden", staat er in een persbericht van de procureur. Volgens hem heeft HSBC zich ook in orde gesteld met de Zwitserse wetgeving rond witwassen.

Op 18 februari beval Jornot een raid op de bankkantoren in Genève. Dat was een dag nadat Zwitsers federaal aanklager Michael Lauber aan de pers had meegedeeld dat er geen reden was voor een onderzoek, gebaseerd op gestolen gegevens.

In een officiële mededeling laat HSBC weten dat het onderzoek door de openbare aanklager van Genève vandaag formeel gesloten is. "Het onderzoek toonde aan dat zowel de bank als zijn werknemers niet verdacht zijn van huidige strafbare feiten."

Jornot erkent dat de werking van de bank er de voorbije jaren op vooruit gegaan is. Zo werden er verbeteringen aangebracht in de interne processen en technologieën.

'Het onderzoek toonde aan dat zowel de bank als zijn werknemers niet verdacht worden van huidige strafbare feiten'

Mededeling HSBC