HSBC hielp duizenden Belgen met belastingfraude

BELGA
De krant De Tijd heeft de hand kun­nen leg­gen op de 3.137 ge­hei­me re­ke­ning­be­stan­den van 2.450 Bel­gi­sche cliënten van HSBC Pri­va­te Bank in Zwit­ser­land, met daarin alle interne nota's van de bank over de communicaties met de Belgische klanten. De bestanden tonen aan hoe de bankiers van HSBC actief duizenden Belgen hebben geholpen om belastingen te ontwijken, zo schrijft de krant De Tijd vandaag op haar website.

HSBC, de grootste bank ter wereld, bedient duizenden rijke Belgen met geheime rekeningen bij haar private bank in Genève. De bankiers hielpen de Belgen aan nepfirma's in fiscale paradijzen zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden, die bedoeld zijn om de Europese spaarrichtlijn en bijbehorende belastingen te ontwijken.

De rekeningbestanden in handen van De Tijd tonen dat de bankiers codetaal gebruikten, de Belgen thuis bezochten of afspraken maakten in hotels in Antwerpen en Brussel. Nog volgens de bankgegevens spoorde de bank zijn Belgische cliënten zelf aan en hielp HSBC hen om de Belgische fiscus te slim af te zijn. Zo richt de bank zelf de offshorebedrijven aan de lopende band op, blijkt uit de bestanden.

De bewuste rekeningbestanden van het HSBC-kantoor in Genève werden, in 2006 en 2007 gekopieerd door ex-medewerker Hervé Falciani.

Ex-werknemer van HSBC Hervé Falciani.
AFP Ex-werknemer van HSBC Hervé Falciani.