Horeca Vlaanderen: "Meeropbrengsten witte kassa moeten terugvloeien naar horecasector”

Horeca op de Leuvense Oude Markt.
Patrick Vertommen Horeca op de Leuvense Oude Markt.
Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, heeft de federale regering opgeroepen eindelijk werk te maken van de belofte dat de meeropbrengsten als gevolg van de invoering van de witte kassa volledig zouden terugvloeien naar de horecasector. Dat zei hij gisterenavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van Horeca Leuven.

Het gebruik van een geregistreerd kassasysteem, de zogenaamde 'witte kassa', is sinds 1 januari 2016 verplicht in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer omzet halen uit ter plaatse geconsumeerde voeding. 

In zijn inleiding had Danny Justens, voorzitter van Horeca Leuven, er al op gewezen dat het nog steeds wachten is op een uitspraak van de Raad van State in de procedure die Horeca Vlaams-Brabant en Horeca Leuven hebben opgestart tegen dit systeem. "We kijken ernaar uit dit jaar, maar ik durf er geen termijn op plakken", aldus Justens.

De nieuwjaarsreceptie van Horeca Leuven. In het midden topman Matthias De Caluwé.
BELGAONTHESPOT De nieuwjaarsreceptie van Horeca Leuven. In het midden topman Matthias De Caluwé.

Uitbreiding van rsz-korting

De Caluwe wees erop dat de sector "steeds absoluut woord gehouden heeft over de witte kassa". "Wij hebben voor meer omzet gezorgd, voor meer jobs en we wachten tot de meeropbrengsten die wij gerealiseerd hebben ten volle terugvloeien naar de sector. We denken zeer concreet aan de uitbreiding van de rsz-korting, niet alleen voor werknemers, maar ook voor de ondernemers. Het zijn deze laatsten die de jobs creëren en zijn moeten daar altijd extra voor beloond worden".

“Het is vijf voor twaalf”

De topman van Horeca Vlaanderen riep de politieke partijen ook op om na de parlementsverkiezingen van mei geen spelletjes meer te spelen, maar snel een nieuwe regering te vormen. "Het is voor de horecasactor vijf voor twaalf. De democraat in mij is momenteel wegens de aanwezigheid van een federale regering in lopende zaken een beetje kwaad. Moesten wij onze business afhandelen in lopende zaken, dan zouden we goed weten hoe dat zou aflopen", aldus De Matthias De Caluwe.

De CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe.
Belga De CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe.30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Wouters

  Op die manier wil men de Bijzondere Toegestane Winst van vroeg recuperen.

 • René Van Halen

  En waarom zouden restaurant geen belasting moeten betalen? De opbrengst van mijn belastingen vloeien ook niet rechtstreeks terug naar mij.

 • Alex Millian

  "Voor meer jobs" ja.. voor de verkeerde mensen! Flexi jobs zijn voor degene die al fulltime werken en daarbovenop nog willen werken, die krijgen door werkgevers voorgang op jongeren die werkloos zijn, die geraken niet meer aan jobs in de horeca, belachelijk is het!

 • Peter Nols

  Leg me eens uit hoe het kan dat in Nederland al vele jaren alles in het wit gebeurd, dat ze vriendelijk bekwaam personeel hebben, erg hoge kwaliteit en afwerking en dat allemaal aan ten hoogste de helft van de prijs in Vlaanderen. Wat ik daar wel opmerk is dat de restauranteigenaar zich verplaatst met de fiets en dat hier de patserauto's van de restauranteigenaars voor de restaurantingang staat te pronken.

 • Patrick Jonkers

  Horeca mag zich gelukkig prijzen dat 80% van hun clienteel met hun eetfestijn mag "sjoemelen" door de fiscale ftrekbaarheid van de vreetpartijen. Als deze "luxe " inkomsten zouden afgeschaft worden.....blijven nog alleen wat fritkramen over.....en zijn de witte kassa's niet meer nodig......