Horeca blijft slokop faillissementen in 2017

Photo News

De horecasector blijft, net als de voorbije jaren, de sector die voor het meeste faillissementen zorgt. Dat blijkt uit de failissementscijfers van 2017 die handelsinformatiekantoor Graydon vandaag heeft vrijgegeven.

In het voorbije jaar gingen 2.149 horecazaken over de kop. Dat betekent dat bijna één faillissement op vijf een horecazaak betrof. Het gaat om een stijging met 8,1 procent tegenover 2016. Het is het één na hoogste cijfer voor de horeca. Het record dateert van 2012, toen 2.200 zaken over de kop gingen.

In Vlaanderen was er een daling van het aantal failliete horecazaken (-1,3 procent). In Brussel was er dan weer een stijging met 20 procent, net als in Wallonië waar het aantal falingen met 17 procent toenam. In Wallonië is de impact van de witte kassa later op gang gekomen, zo luidt de verklaring. De forse stijging van het aantal falingen in Brussel is vooral het gevolg - niet alleen voor de horeca, maar voor alle sectoren - van een "inhaaloperatie" bij de faillissementsuitspraken, klinkt het bij Graydon.

Meer start-ups

Het totale aantal faillissementen is in 2017 gestegen met 7,6 procent, tot 10.831. Het gaat om de eerste stijging na vier jaar van dalingen. Een conjuncturele reden is er niet meteen, zo zegt Eric Van den Broele van Graydon. Er zijn de afgelopen jaren meer zaken gestart, waardoor er automatisch ook meer faillissementen zijn. Een bijkomende reden is de herstructurering twee jaar geleden van de handelsrechtbanken, waardoor er meer wordt gesneden en meer wordt gescreend op bedrijven in moeilijkheden. De totale falingsgraad is al bij al slechts in beperkte mate gestegen, nuanceert het handelsinformatiekantoor.

In Vlaanderen daalde het aantal falingen met 1,9 procent naar 5.287, het laagste aantal in vijf jaar. Al zijn er regionaal grote verschillen, met dalingen in Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg, en een toename in vooral Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Gevolg van aanslagen in Brussel 

 Brussel kende dan weer een forse stijging, met maar liefst 34,3 procent tot 2.780. Een inhaaloperatie, ook al was er de invloed van de aanslagen, aldus nog Van den Broele. In Wallonië was er een stijging met 7,2 procent, tot 2.702 falingen.

Behalve in de horeca waren er traditioneel ook veel falingen in de bouwsector (+10,6 procent), net als in de kleinhandel (+10,3 procent), de zakelijke dienstverlening (+10,1 procent) en de transportsector (+20,8 procent).

Schuldig verzuim

"Een krankzinnig cijfer, die twintig procent van de falingen, zeker als je weet dat horecazaken nog niet eens instaan voor vijf procent van de actieve ondernemingen in ons land", aldus Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. "We zijn al jaren koploper. Ook dit jaar hadden we het zien aankomen en voorspeld".

De sector haalt uit naar de regering, ondanks de goedkopere overuren die zijn mogelijk gemaakt en de flexijobs die zijn ingevoerd. "Allemaal nuttig, maar niet genoeg", zegt Vanheusden. "Er is politiek te weinig gebeurd. Dit begint op schuldig verzuim te lijken door de overheid".

Horeca Vlaanderen dringt aan op een verlaging van de arbeidskost. "Een horecazaak vanaf vijf werknemers botst onvermijdelijk op de te hoge arbeidskost. Om rendabel te blijven mag de arbeidskost maar een derde van de totale kosten uitmaken. De meesten zitten boven de vijftig procent". 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Van Haevre

  Ze hebben gewoon geen benul van hoe ze een prijs moeten berekenen, op donderdag is de dagschotel biefstuk frit en slaatje voor 11 € en perfect, en voor een salade vragen ze dan 19 € maar daar zullen gouden blaadjes in liggen zeker, welk onderscheid zit hier in prijs aankoop en verkoop

 • Gino Denil

  Naarmate de ongelijkheid toeneemt en de middenklasse verarmt zal de horeca het slechter doen. Die moet het hebben van de welvarende burger. Niet van een minderheid rijken die bij hen toch niet over de vloer komt. Blijven stemmen dus op conservatieve neoliberale partijen is de beste garantie op een faling.

 • Peter Gijselaar

  Veel te duur en je krijgt heel weinig.

 • nand nuyts

  En dan is nog den helft en meer in het zwart.

 • Soraya Lauwers

  Cor, draai zelf eens enkele maanden mee in de horeca! En nee ze hebben allemaal geen dikke bak voor de deur staan. Mijne is 19 jaar oud geen centrale vergendeling geen airco, ... En die hoge prijzen zijn geen plezier voor ons. Als je gaat zien hoeveel uren we kloppen voor een loontje dat dikwijls nog onder het minimum ligt. Als ik kon verkocht ik een pintje aan een euro maar dan moet ik zelf nog bijleggen...sorry die centen heb ik ni!