Hoofdaandeelhouder Trafigura neemt controle over zinkbedrijf Nyrstar

Vakbonden: "Positief dat zware schuldenlast van schouders Nyrstar valt"

Nyrstar
Nyrstar Nyrstar
Nyrstar-hoofdaandeelhouder Trafigura neemt de controle over het noodlijdende zinkbedrijf. Nyrstar heeft een lock-up regeling getroffen en Trafigura zal 98 procent van Nyrstar in handen krijgen. De grondstoffenhandelaar zorgt voor een overbruggingsfinancieringsfaciliteit van 250 miljoen dollar, en Nyrstar-aandeelhouders zullen zo goed als niets overhouden. De vakbonden reageren tevreden op de overname.

Nyrstar zit in financiële moeilijkheden en werkte aan "een nazicht van de balansstructuur", dat nu afgelopen is. "Het nazicht van balansstructuur heeft een zeer aanzienlijke bijkomende financieringsbehoefte aangetoond waaraan de groep niet kan voldoen zonder een aanzienlijke vermindering van de schuldenlast van de groep", klinkt het in een persbericht.

Lock-upovereenkomst 
Nyrstar heeft een lock-up regeling getroffen - aandeelhouders mogen hun aandelen gedurende een bepaalde periode niet verkopen - met vertegenwoordigers van de belangrijkste groepen van financiële schuldeisers. Die overeenkomst zet de voorwaarden uiteen voor de herkapitalisatie van de groep. 

De herkapitalisatievoorwaarden voorzien in een verkoop van de operationele groep aan Newco, een nieuw opgerichte Engelse dochtervennootschap van de vennootschap, waarna aan Trafigura 98 procent van het uitstaand kapitaal van Newco uitgegeven zal worden. 

"Het niet implementeren van de herkapitalisatievoorwaarden zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot de insolventie van de vennootschap en de groep, waarvan verwacht wordt dat dit zal resulteren in aanzienlijke schade aan de klanten, leveranciers en 4.100 werknemers van de groep, een zeer aanzienlijk waardeverlies voor alle financiële stakeholders, en een volledig verlies voor de aandeelhouders", luidt het.

Vakbonden: “Goed nieuws”

De vakbonden zijn alvast tevreden met de overname. In het verleden werd zelfs geopperd dat het beter zou zijn dat de noodlijdende Nyrstar-groep failliet ging, omdat de smelterij van de groep in Balen goed draait en meteen zou worden overgenomen door een ander bedrijf.

Volgens ABVV-secretaris Hans Vaneerdewegh heeft de grondstoffenhandelaar Trafigura, die 98 procent van Nyrstar in handen krijgt, al te kennen gegeven te zullen investeren in de Balense vestiging. “Het is goed nieuws voor de werknemers dat een grote schuldenlast van de schouders van de groep valt.”

Het is pompen of verzuipen voor Nyrstar

Dirk Van der Eycken (ACV-CSC Metea)

Stabiliteit

Dirk Van der Eycken, vakbondssecretaris bij ACV-CSC Metea, verwacht dat de overname voor wat stabiliteit in de onderneming zal zorgen. “Het is pompen of verzuipen voor Nyrstar,” zegt hij. “Dat er nu een oplossing voor de schuldenlast gevonden wordt, is een goede zaak.” De vakbonden wachten nu op verdere details van de regeling. Op de sites van Nyrstar in Balen en Pelt werken in totaal 550 werknemers. 

De handel in het aandeel Nyrstar werd vorige week op de Brusselse beurs opgeschort en is vanmorgen hernomen. Het aandeel verloor omstreeks 10 uur ruim de helft van zijn waarde, tot 0,32 euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.