Honing bevat pesticiden

afp
Zwitserse onderzoekers hebben in bijna tweehonderd honingmonsters vanuit de hele wereld resten van bestrijdingsmiddel gevonden. Volgens het wetenschapsmagazine Science zijn de concentraties niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor de bijen.

De onderzoekers vonden in de honing middelen tegen plaagdieren die bekend staan als neonicotinoïden. Ze worden opgenomen in ermee behandelde planten en vervolgens in bijen. Die kunnen daardoor onder andere minder vaardig worden in het verzamelen van voedsel, waardoor zelfs hele bijenkorven slachtoffer kunnen worden.

Best in Zuid-Amerika

De onderzoekers vroegen vrienden en kennissen over de gehele wereld honing voor onderzoek op te sturen. In zendingen uit Noord-Amerika vonden ze het vaakst bestrijdingsmiddel (86 procent) en in die uit Zuid-Amerika het minst (57 procent). Wereldwijd vertoonde een derde van de onderzochte monsters concentraties die echt gevaarlijk zijn voor bijen.

Bijen zijn onmisbaar voor de mens, doordat ze hem door middel van bestuiving voedsel opleveren.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • oswald billiet

    Een imker uit de Schorfheide ( voorheen in DDR) zegde mij dat er grote bijensterfte was in zijn korven. Dit kwam door onze suiker in bijvoeding die pesticiden bevatte afkomstig van de bespoten suikerbieten. Sedertdien gebruikt hij Poolse suiker die clean is en de sterfte is gestopt.