Homans: "Pop-upwinkels zijn opportuniteit om lokale economie te versterken"

BELGA
"Pop-upwinkels zijn de ideale manier om tijdelijk leegstaande handelspanden in te vullen en mee te helpen aan de revitalisatie van stadsdelen. Ze zetten de negatieve uitstraling van leegstaande panden om in positieve aandacht en zorgen voor extra aantrekkingskracht voor de handelskern". Dat stelt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), onder meer bevoegd voor Binnenlands Bestuur.

Pop-upwinkels - tijdelijke zaken in leegstaande panden - hebben volgens Homans meerdere baten. Zo zou het concept voor de beginnende ondernemer of 'pop-up retailer' zelf een unieke kans zijn om de voor- en nadelen van een eigen winkel aan den lijve te ondervinden. Door die eerste proefondervindelijke ervaring zouden de ondernemers de overlevingsgraad van hun ondernemingen ook beter kunnen inschatten en kunnen vergroten. "De ondersteuning van pop-upwinkels is dan ook een opportuniteit om de lokale economie te versterken", aldus Homans.

Er is volgens de minister geen aanleiding voor een specifieke Vlaamse regelgeving binnen haar bevoegdheid van Binnenlands Bestuur. "Het behoort tot de lokale autonomie om hier optimaal en op maat van de stad op in te spelen. Het is evenwel logisch dat pop-upconcepten aan dezelfde regelgeving moeten voldoen als andere reguliere ondernemingen, onder meer met betrekking tot vergunningen, om oneerlijke concurrentie voor bestaande ondernemingen tegen te gaan", aldus de minister.