Homans garandeert tewerkstelling voor kwetsbare poetshulpen

Liesbeth Homans (N-VA).
BELGA Liesbeth Homans (N-VA).
Vlaams minister voor Sociale Economie Liesbeth Homans (N-VA) verzekert dat er geen jobs zullen verloren gaan bij dienstenchequebedrijven die subsidies krijgen voor doelgroepwerknemers. De erkenningen van de betrokken bedrijven blijft doorlopen tot na de geplande hervorming van het systeem, zei ze vandaag in het Vlaams Parlement.

Maandag trok de koepel lokale diensteneconomie in enkele kranten aan de alarmbel. Poetshulpbedrijven die met laaggeschoolden, alleenstaande moeders of minder begaafde mensen werken kunnen zogenaamde SINE-subsidies krijgen om die mensen te begeleiden.

Die subsidies zijn na de staatshervorming Vlaamse bevoegdheid geworden en de SINE-erkenningen voor die bedrijven lopen af en er zouden geen nieuwe erkenningen komen tot na de hervorming van het systeem. Een aantal mensen zou bedrijven in vooropzeg plaatsen. Daarbij werden cijfers van drie- tot zesduizend mensen genoemd.

Gegarandeerd?

Minister Homans spreekt dat cijfer met klem tegen. Volgens haar heeft het probleem - dat erin bestaat dat de subsidies in combinatie met dienstencheques van Europa niet toegelaten worden - betrekking op één bepaalde categorie van 29 bedrijven, die samen 228 doelgroepmedewerkers tewerkstellen.

"Ik dacht dat het belangrijk was om hier toch eens te stellen dat de krantenkop over 6.000 medewerkers niet klopt. Ik heb u nu duidelijk gezegd dat het over 228 koppen gaat, en helemaal niet terecht trouwens, want hun tewerkstelling zal gegarandeerd blijven", zei Homans.

Oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang en meerderheidspartij CD&V wilden weten hoe de minister dat zal garanderen. "Wat gebeurt er met bedrijven wiens erkenning afloopt? Welke rechtsgrond biedt u hen"? vroeg sp.a-fractieleider John Crombez. "Mijn administratie zal aan alle betrokken bedrijven laten weten dat de erkenning zal doorlopen", zei Homans.

Paniek

De minister herhaalde dat er rond de kwestie paniek was gezaaid in de kranten. Coalitiepartner CD&V meent dan weer dat de minister zelf voor paniek heeft gezorgd, door de sector meermaals te laten weten dat een verlenging van de erkenningen niet kon. "De paniek is er gekomen na uitspraken van de minister zelf of van het kabinet", zei Sonja Claes.

Open Vld heeft vragen bij de doelmatigheid van de SINE-subsidies in de gevallen van deze bedrijven. "De hele dienstenchequesector, of ze nu SINE-steun genieten of niet, stelt relatief veel mensen uit die kansengroepen te werk, dus ook die bedrijven die het zonder SINE-steun moeten doen", zei Martine Taelman.

N-VA-parlementslid Sabine Vermeulen merkte op dat de subsidies niet altijd gebruikt worden waarvoor ze dienen. Minister Homans vulde aan dat er twee bedrijven zijn met een erkenning "en die 0,0 doelgroepmedewerkers tewerkstellen". "Die bedrijven hebben een verlaagd btw-tarief van 6 procent en ook een uitstel van betaling van vennootschapsbelasting", zei Homans.

Het debat verliep bijwijlen scherp. Minister Homans onderbrak vrij snel de eerste spreker, Vlaams Belanger Stefaan Sintobin, om "een kleine cursus te geven in sociale economie". Vlaams Belang-fractieleider verweet de minister daarop "een pedante houding".