Ga naar de mobiele website
^ Top

Hoe Netflix nu echt de hete adem van Amazon in de nek begint te voelen

avh
Hoewel Amazon al vijf jaar bezig is met videostreaming, zet het bedrijf nu pas echt de aanval in op Netflix. Net nu Netflix heeft aangekondigd zijn maandelijkse abonnementskosten te verhogen in de Verenigde Staten, komt Amazon met een meesterzet. Er breken ongetwijfeld interessante tijden aan in de streamingindustrie.

Gisteren lanceerde Amazon een volledig onafhankelijke streamingservice. Voor 8,99 dollar per maand kunnen klanten genieten van originele Amazon-content en content waarvan het bedrijf de rechten heeft gekocht. En dat Amazon net gisteren overging tot de lancering, is geen toeval.

Netflix, dat zopas weinig positieve cijfers bekendmaakte, kondigde ook al aan de abonnementskosten op te trekken naar 9,99 dollar per maand voor miljoenen Amerikaanse vaste klanten. "Dat is zeker geen toeval", zegt Jan Dawson, analist bij Jackdaw Research. "Amazons nieuwe dienst is duidelijk bedoeld om ontevreden Netflix-klanten weg te snoepen."

"Amazons nieuwe dienst is duidelijk bedoeld om ontevreden Netflix-klanten weg te snoepen."

Amazon heeft twee grote troeven

Amazon is niet de eerste streamingdienst die Netflix het vuur aan de schenen probeert te leggen, maar wel de gevaarlijkste. Het bedrijf heeft al honderden miljoenen klanten en heeft bovendien miljarden om te investeren in nieuwe content. Dankzij die twee troeven is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler.

Amazon heeft met de lancering van een onafhankelijke streamingdienst een belangrijk struikelblok weggewerkt. Vroeger betaalden klanten een jaarlijkse som van 99 dollar voor 'Amazon Prime', waarin ook muziek en boeken zaten vervat. Nu koppelt het bedrijf de streamingdienst dus los en schakelt het over naar een maandelijkse abonnementskost van 8,99 dollar. Een wereld van verschil.

Hoewel een maandelijkse betaling van 8,99 dollar duurder is dan een jaarlijkse betaling van 99 dollar, is het veel toegankelijker voor klanten die Amazon gewoon willen uitproberen of enkel geïnteresseerd zijn in één of twee series die op de service te zien zijn. De drempel is veel lager geworden, omdat klanten niet meer voor een volledig jaar gebonden zijn.

Hoe groot de gevolgen zullen zijn voor Netflix, valt nog af te wachten. Maar de streamingdienst heeft er ongetwijfeld een geduchte concurrent bij. En eigenlijk is het geen verrassing dat Amazon zijn voet nu naast Netflix probeert te zetten.

De streamingdienst wordt nu losgekoppeld van Amazon Prime.
Amazon De streamingdienst wordt nu losgekoppeld van Amazon Prime.

Van boekenverkoper tot Netflix-concurrent

Op 22 februari 2011 toverde Amazon zijn videoservice om in een 'Instant Video'-dienst en gaf klanten zo toegang tot 5.000 titels. Toen beweerde Amazon nog geen plannen te hebben om de dienst los te koppelen van 'Amazon Prime'. Toch begonnen er bij Netflix ongetwijfeld toen al alarmbellen te rinkelen.

In 2012 liet Amazon nog eens de spierballen rollen toen het een grote deal afsloot met Epix, een entertainmentkanaal dat tot dan een exclusieve deal had met Netflix. Met de deal kreeg Amazon toegang tot blockbusters als 'The Hunger Games' en 'The Avengers'. Het aandeel van Netflix maakte prompt een duik.

In 2014 investeerde Amazon meer dan 1 miljard dollar in Instant Video. Het bedrijf sloot deals af om HBO-programma's te streamen en zette met eigen originele content de aanval in op Netflix, dat al talloze Originals had uitgebracht.

Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon
Getty Images Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon

In 2015 won Amazon zijn eerste Emmy-award voor 'Transparent', een original van de hand van Jill Soloway, die Amazon-CEO Jeff Bezos bedankte in zijn overwinningsspeech. Dit jaar won een andere Amazonserie, 'Mozart in the Jungle' een Golden Globe.

Amazon, dat ooit begon als online boekenverkoper, wordt dus een belangrijke speler in Hollywood. Kan het bedrijf Netflix van de troon stoten of heeft Netflix een nieuwe move in petto?

'Transparent' is een Amazonserie over een vader die transgender is en besluit dat naar zijn kinderen en in het openbaar te uiten.
Amazon 'Transparent' is een Amazonserie over een vader die transgender is en besluit dat naar zijn kinderen en in het openbaar te uiten.

België

Of en wanneer de streamingdienst naar België komt, is niet duidelijk. Je kan als Belg weliswaar een abonnement op Amazon Prime nemen, maar door locatiebeperkingen op auteursrechten kan je er buiten de Verenigde Staten vooralsnog weinig mee aanvangen.

Meer over


Meld een bug