Hoe 'nerd' Jeff Bezos het voor elkaar kreeg de rijkste mens op aarde te worden

Jeff Bezos is de eerste persoon die de grens van twaalf cijfers heeft weten te passeren. Nog duizelingwekkender is de stijging van zijn vermogen in het afgelopen jaar: met meer dan 39 miljard dollar.
ap Jeff Bezos is de eerste persoon die de grens van twaalf cijfers heeft weten te passeren. Nog duizelingwekkender is de stijging van zijn vermogen in het afgelopen jaar: met meer dan 39 miljard dollar.
Jeff Bezos is Bill Gates en Warren Buffett voorbijgestreefd als rijkste mens ter wereld. Hoe heeft de 54-jarige Amazonbaas dat klaargespeeld?

Een wat neurotisch lachende kalende man in een glimmende, blauwe regenjas in een doodgewone Honda Accord ("gewoon een heel goede auto"). Wie niet beter weet, ziet de filiaalchef van de lokale supermarkt. Maar nee: de beelden van het interview uit 1999 laten Jeff Bezos zien. De baas van Amazon en op dat moment kersvers miljardair.

Het gesprek laat haarfijn zien dat Bezos niet de zoveelste internetmiljardair is die met zijn geld smijt. Het kantoor van Amazon in Seattle is al even bescheiden. In een straat met een pornowinkel en een plek waar heroïneverslaafden hun naalden kunnen omwisselen, bevindt zich het hoofdkwartier van de webwinkel. Een morsige ruimte met vieze tapijten, grijze computers en bordkartonnen wandjes in plaats van de dan gangbare hippe plekken met glijbanen, hangplekken in felle kleuren en door eigen koks bereide gratis maaltijden.

Jeff Bezos in zijn kantoor in 1999.
YouTube Jeff Bezos in zijn kantoor in 1999.

Onhandig

De topman van het miljardenbedrijf zit zelf in een somber hoekje achter een bureau dat zo van de vuilstort lijkt te komen. Een pose? Gevraagd naar zijn rare werkplek begint Bezos weer zenuwachtig te lachen. Het is een symbool, verklaart hij. Bezos geeft liever geld uit aan zaken die er echt toe doen. En wat er echt toe doet, zijn de gigantische datacentra met lange rijen glimmende computerkasten.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Wauters

  Iedereen weet ondertussen wel welk slavenarbeid de werknemers bij Amazon moeten verrichten.

 • Frida Lits

  Pedro zou weigeren haha

 • Jan Maarten

  Uitbuiting van zijn werkkrachten, dat is zijn systeem.

 • Jef Deckers

  Simpel geld naar panama alle overgebleven belasting aftrekken . Personeel laten werken voor een hongerloon ...

 • Philippe Deckers

  Bill Gates is nog steeds de rijkste maar gaf een groot deel van zijn fortuin weg.