Hoe corrupt is ons land? Vergelijk het hier

Somalië en Noord-Korea, dat zijn de twee rode lantaarns in de jaarlijkse corruptieranglijst van Transparency International (TI). Acht punten op de honderd krijgen die twee landen, een ronduit schabouwelijke score. België haalt een 15de plaats, en scoort met 76 op 100 één puntje meer dan de voorbije jaren. Vooral de sterke daling van Turkije baart zorgen.

Meer dan twee derde van de landen die Transparency International onder de loep nam, haalde een score van minder dan 50, op een schaal van 0 (door en door corrupt) tot 100 (smetteloos). De gemiddelde score wereldwijd is 43.

België scoort 76 op 100 en haalt daarmee de 15de plaats wereldwijd. Denemarken (92), Nieuw-Zeeland (91) en Finland (89) vormen de top 3 van meest 'cleane' landen. Somalië en Noord-Korea (allebei 8 punten) doen het wereldwijd bijzonder slecht, net zoals Soedan (11) en Afghanistan (12).

Transparency International stelt de corruptieranglijst samen op basis van peilingen, onderzoeken en gesprekken met landenanalisten, burgers en zakenmensen in binnen- en buitenland. "Omkoperij en achterkamertjespolitiek stelen niet alleen middelen van de meest kwetsbaren, ze ondermijnen ook justitie en economische ontwikkeling en vernietigen het vertrouwen van de bevolking in de overheid en toplui", zo benadrukt de organisatie.

Omkoperij en achterkamertjespolitiek ondermijnen justitie en economische ontwikkeling en vernietigen het vertrouwen van de bevolking in de overheid en toplui

Transparency International

Erdogan

Corruptie is het hoogst in landen met een instabiel politiek klimaat, luidt het nog. Zo lijkt Turkije het afgelopen jaar een stuk corrupter te zijn geworden. Van de honderd mogelijke punten kreeg het land er 45, vijf minder dan vorig jaar. Turkije zakte op de lijst van minst corrupte landen in de wereld van een 53e plaats vorig jaar terug naar stek 64 dit jaar.

TI wijt de verslechtering in Turkije vooral aan de politieke situatie in het land onder president Tayyip Recep Erdogan. Na de demonstraties tegen de regering van afgelopen jaar is de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en worden journalisten vervolgd en opgesloten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
PHOTO_NEWS De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Hakken over de sloot

Ook China, Angola, Malawi en Rwanda leverden veel punten in, terwijl onder meer Ivoorkust en Egypte vijf punten winst pakten. In Europa zijn Roemenië, Griekenland en Italië de hekkensluiters met elk 43 punten op een gedeelde 69e plaats.

TI wijst er overigens op dat alle landen een verantwoordelijkheid hebben, ook die die bovenaan de lijst staan. "Leidende financiële centra in de EU en de VS moeten er samen met de snelgroeiende economieën voor zorgen dat de corrupten daarmee weg komen. De G20 moet zijn wereldwijde leidersrol bewijzen en voorkomen dat geld wordt witgewassen en dat verdoken bedrijven corruptie maskeren." De gemiddelde corruptiescore van de G20? Nauwelijks 54 op 100, lees: met de hakken over de sloot.

Leidende financiële centra in de EU en de VS moeten er samen met de snelgroeiende economieën voor zorgen dat de corrupten daarmee weg komen

Transparency International