Hoe bang moeten we zijn van president Trump?

REUTERS
"Deze man is gevaarlijk!" Miljoenen gaf Hillary Clinton uit om Amerika dat duidelijk te maken. Nu Trump toch triomfeert: wat betekent dat voor ons land? Moeten we bang zijn of toch mee juichen? Voorlopig zorgt zijn verkiezing vooral voor veel vraagtekens. "Clinton betekende een status-quo, Trump brengt onzekerheid."

Wat met de aankoop van Amerikaanse producten?
De keuze voor Trump zou de dollar kunnen doen verzwakken ten opzichte van de euro, merkt Pieter Timmermans van werkgeversorganisatie VBO op. Dat is interessant voor wie Amerikaanse producten koopt. De koers van de dollar verzwakte gisteren aanvankelijk tegenover de euro met een reuzenval, van 1,10 dollar per euro naar 1,13 dollar. Maar tegen de middag was alles alweer bijna bij het oude. Veel is te danken aan zijn opvallend zachte overwinningsspeech: die heeft de beurzen gesust. "Wie z'n slag wou slaan, moest dus snel zijn", zegt Steven Trypsteen, econoom bij ING.

Wat met de strijd tegen IS?
"We zullen moslimterrorisme verslaan", oreerde Trump al in augustus. Militair expert Luc De Vos denkt dat we er met de Republikein in elk geval beter voor staan, al zal de nieuwe president ons dieper in de portemonnee doen tasten voor defensie.

"De Amerikanen zullen het op een akkoordje gooien met Rusland in het Midden-Oosten", meent De Vos. "Die krachten zullen verenigd worden, wat een goeie zaak is. Zij het wel maar met een beperkte aanwezigheid van Amerikanen op het terrein." Trump zal daarbij niet aanvaarden dat Europa vanuit een luie zetel toekijkt en eisen dat Europa meer geld op tafel legt binnen de Navo. In juli liet hij daar in 'The New York Times' al weinig twijfel over verstaan: "Als we niet naar behoren gecompenseerd worden voor de enorme kosten om andere landen militair te beschermen... dan ben ik absoluut bereid om tegen die landen te zeggen: 'Gefeliciteerd, u gaat zichzelf verdedigen.'"

Ook in Turkije - waar bijna drie miljoen vluchtelingen zitten - zullen de Amerikanen Europa meer zijn eigen boontjes laten doppen, voorspelt De Vos. "Het is ook beschamend dat we daar niet zelf voor de controle van onze Europese buitengrenzen kunnen instaan." Voor een Derde Wereldoorlog hoeven we - ondanks Trumps harde taal - niet te vrezen, denkt de Nederlandse Amerikanist Jan Postma dan weer. "Amerika is oorlog-moe, die hebben genoeg gehad de afgelopen decennia." De angst dat Trump met één druk op de rode knop kernwapens op de wereld afschiet, is volgens De Vos ook "zwaar overtrokken". "Zo eenvoudig doe je dat als Amerikaans president niet."

Wat met het klimaat, reizen naar de VS, onze politiek en bedrijven en het handelsakkoord met de VS wanneer Trump president is? Lees er alles over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.