Hoe ánders rijke mensen denken dan de rest

UNKNOWN
"Een slag apart", hoor je vaak in de volksmond over de rijken der Aarde. Ze blijken alvast erg ánders te redeneren dan de gemiddelde sterveling. Steve Siebold schreef er een boek over: 'How Rich People Think'. Business Insider en news.com.au geven vijftien inzichten in het gedrag van de gefortuneerde medemens.

1. Egoïsme is een deugd
De gemiddelde mens vindt het hoogstaand de wereld te willen redden en zich het lot van de medemens aan te trekken. Daarom zijn ze ook arm. Rijken hangen het principe van het zuurstofmasker in het vliegtuig aan: bedien eerst jezelf anders kán je anderen niet helpen.

2. Actie
Een rijke persoon zal niet in de rij gaan staan om op de lotto te spelen (ook niet vóór ze rijk werden). Gemiddelde mensen wachten altijd op iemand anders om hen rijk te maken: de Lotto, de regering, een vriend of een levenspartner. Maar dat houdt hen enkel arm. Rijken ondernemen actie en willen problemen oplossen.

3. Specifieke kennis
Gemiddelde mensen denken dat de weg naar rijkdom via diploma's en studies gaat. Rijke mensen zijn meestal rijk omdat ze een specifieke kennis die ze opdeden in geld kunnen omzetten.

4. Toekomst
De rijken kijken vaak naar de toekomst: ze stellen zich doelen en schatten in wat er op hen afkomt. De 'gemiddelden' mijmeren maar over het verleden wat hen vaak belet vooruit te komen omdat ze ongelukkig of depri zijn.

5. Geen emoties
Gewone en goed opgeleide mensen trappen vaak in de val van de emoties. Zij kijken emotioneel naar geld en streven enkel een comfortabel pensioen na. Rijken benaderen geld logischer: voor hen is het een middel dat kansen en mogelijkheden schept.

6. Passie
Rijken volgen hun passie. Zij slagen erin zich te laten betalen voor iets wat ze dolgraag doen. De gemiddelde mens verdient geld met iets dat hij of zij niet graag doet.

7. Hoog mikken
Rijke mensen mikken hoog en volgen hun dromen. Gewone mensen stellen zich lage verwachtingen voorop om ontgoochelingen te vermijden.

8. Iemand ZIJN
Gemiddelde mensen denken iets te moeten DOEN om rijk te worden en focussen op onmiddellijk resultaat. Rijke mensen willen zichzelf constant verbeteren en leren van hun succes en hun mislukkingen. Je moet iemand ZIJN.

9. Andermans geld
Rijken hebben geen probleem om het geld van anderen te gebruiken terwijl gemiddelde mensen geloven dat ze met hun eigen geld rijk moeten worden.

10. Onder hun stand
Gemiddelde mensen leven vaak boven hun stand. Rijken willen rijk worden om het zich te kunnen permitteren beneden hun middelen te leven.

11. Doorgeven aan kids
Gewone mensen leren hun kinderen hoe ze moeten overleven terwijl de rijken hun kids al vroeg aanleren hoe ze zelf rijk kunnen worden.

12. Geen stress
Geld zorgt niet voor stress bij de rijken. Bij de gemiddelden wél. Rijken beseffen dat geld de meeste problemen kan oplossen, zodat ze weer meer geld verdienen. Voor de gemiddelde mens is geld een constante strijd en een noodzakelijk kwaad waarmee ze moeten leren leven.

13. Bijscholing vs entertainment
Gemiddelde mensen lezen romans, tabloids en zoeken entertainment op, eerder dan zich constant bij te scholen na school. Bij rijken is het omgekeerd.

14. Gelijkgezinden
Rijken omringen zich met gelijkgezinden en houden zich ver van de kommer en kwel van het plebs. Gemiddelde mensen vinden rijken snobs en stellen zich negatief op tegen de superrijken.

15. Poen scheppen
De gemiddelde mens denkt aan sparen en mist kansen door spaarzaam te willen leven. De rijken focussen op de 'big picture' en op poen scheppen.