Historisch passagiersrecord voor Brussels Airport

BELGA
Brussels Airport heeft zijn vorige passagiersrecord van 2000 gebroken, dat op 21.637.003 passagiers lag. De CEO van de luchthaven van Zaventem, Arnaud Feist, verwelkomde daarom samen met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) vanochtend de reizigers. Voor de komende tien jaar verwacht de CEO voor de luchthaven een verdere jaarlijkse groei van 2 à 3 procent.

Sinds de privatisering investeerde de luchthaven al zowat een half miljard euro in infrastructuur. In de komende acht tot tien jaar zou er mogelijk nog eens een miljard euro extra in infrastructuur geïnvesteerd worden, aldus Feist.

Die investeringen zijn volgens de CEO een belangrijk signaal naar de politieke wereld. "We bieden vandaag rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan ongeveer 60.000 mensen. De komende tien jaar zouden daar nog eens 10.000 jobs kunnen bijkomen. De luchthaven kan daarmee een antwoord helpen bieden voor de hoge werkloosheid vandaag in Brussel", klinkt het.
(lees verder onder de grafiek)

Inhaalbeweging

Na verschillende jaren van crisissen heeft Brussels Airport een inhaalbeweging gemaakt, die volgens de topman niet enkel te danken is aan de komst van lagekostenmaatschappij Ryanair. "We hebben de groei gerealiseerd in alle segmenten", klinkt het. Waar de luchthaven dit jaar al 21,6 miljoen passagiers verwelkomde, was dat in 2002 in totaal nog 14,4 miljoen, na de impact van Sabena, Sobelair en de aanslagen van 9/11.

"Het herstel naar het niveau van 2000 heeft zijn tijd genomen, maar luchtvaartmaatschappijen aantrekken is dan ook een werk van lange adem", klinkt het.

Hoewel het aantal passagiers hoger ligt dan bij het vorige record, is het aantal vluchten ondertussen drastisch afgenomen. In 2000 waren dat er immers zowat 325.000, tegenover een 230.000-tal dit jaar. De vliegtuigen vervoeren vandaag dan ook gemiddeld een 100-tal passagiers, waar dat er in 2000 zowat 70 waren.

Minister van Mobiliteit Galant benadrukt dat ze het belangrijk vindt om deze economische motor te ondersteunen, "zelfs al is dit vandaag symbolisch". Galant zit evenwel ook al rond de tafel met de gewesten en alle betrokken partijen rond de problematiek van de nachtvluchten. Binnen de drie à vier maanden wil de minister oplossingen vinden in het dossier. "Maar dit is geen strikte timing, we zullen de tijd nemen die nodig is."

Arnaud Feist zei begin december dat hij een "oplossing" wil voor de nachtvluchten. Volgend jaar zal de luchthaven aan het plafond van de 16.000 toegelaten nachtslots per jaar zitten, klonk het toen. In 2013 waren er in totaal 14.831 nachtbewegingen op Brussels Airport, zo blijkt uit het Milieurapport van de luchthaven. Daarvan waren er 4.508 vertrekkende (op een maximum van 5.000).

Het herstel naar het niveau van 2000 heeft zijn tijd genomen, maar luchtvaartmaatschappijen aantrekken is dan ook een werk van lange adem

Brussels Airport