Het standpunt. Moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste te verlagen? “Gemiddelde vrouw krijgt amper 880 euro”

Alleen Gwendolyn Rutten en Wouter Beke zijn eerder niet akkoord.
VTM Alleen Gwendolyn Rutten en Wouter Beke zijn eerder niet akkoord.
In aflevering vijf van de online reeks ‘Het Standpunt’ van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws nemen de zeven Vlaamse partijvoorzitters vandaag stelling in over een financiële kwestie: moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste pensioenen te verlagen?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Alleen Gwendolyn Rutten en Wouter Beke zijn eerder niet akkoord. Peter Mertens (PVDA) ziet die maatregel dan weer wel helemaal zitten. “Maar er blijft ook een herfinanciering van de sociale zekerheid nodig. Het gemiddelde pensioen voor een vrouw in onze samenleving bedraagt 880 euro. Probeer daar eens een appartement mee te huren, dan schiet er nauwelijks 300 euro over. De pensioenen moeten omhoog naar 1.500 euro netto voor iedereen.”

“Het is eigenlijk simpel”, stelt Rutten (Open Vld). “Voor een pensioen heb je gewerkt. Het gaat dus over verworven rechten. Achteraf kan je dan niet zeggen dat het maar om te lachen was en dat we er een stuk van terugnemen.”

John Crombez (sp.a) pleit voor een langere loopbaan. “42 jaar zou het ijkpunt moeten zijn. Er moet een bijdrage komen van de hoogste pensioenen, maar tegelijk vragen we dat de rusthuisprijzen naar beneden gaan. In vier jaar tijd zijn rusthuizen in Vlaanderen 220 euro per maand duurder geworden en dat is onaanvaardbaar.”

“De allerhoogste pensioenen? Dan spreken we over 6.000 euro. Dat is niet meer rechtvaardig”, besluit Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Het standpunt van de andere partijvoorzitters vindt u in het filmpje terug.

Herbekijk ook de vorige afleveringen van Het standpunt:

De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? “Mensen die 35 jaar hebben gewerkt nu naar het OCMW sturen, daar verzet ik me keihard tegen”

Moet het onderwijs zorgen dat iedereen kan volgen? “De lat lager leggen om iedereen erover te krijgen, is een verkeerde keuze”

Moeten kinderen van uitgewezen asielzoekers opgesloten worden in gesloten centra? “Wij steken ze niet in kooien”

Moeten bevoegdheden als klimaat of mobiliteit naar Belgisch niveau? “Vier ministers van Mobiliteit en toch allemaal in de file staan, dat is geen optie”
173 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marleen Devolder

  In de privé is het pensioen geplafonneerd ondanks een veelvoud aan bijdrage dus er is geen verband tussen prestatie, bijdrage en pensioen. De pensioenen van 6000 Euro en meer vindt men alleen bij ambtenaren, magistraten, ... die in vele gevallen dan nog jaren voor hun pensioen niet opgenomen ziekte opnemen Indien iedereen gelijk is voor de wet wordt er al veel opgelost

 • Alfons LABIE

  Voor berekening neemt men een maximum van +- 50000/jaar. Alles waar je bijdragen op betaalt erboven ben je al kwijt. Dit word voor 45 jaren geteld en dan uiteraar gedeeld door 45. Hiervan neemt met 60% om bruto jaarpensioen te kennen maw nog eens een 30% belastingen op die 60% maakt dat je nog 40% overhebt. Voor mij hebben de hogere pensioenen genoeg solidariteit betaald en mag het zo blijven.

 • ludo verbueken

  Da zijn allemaal loze beloften en er is geen geld voor simpel. En wat met de oude pensioen ik heb 51 jaar gewerkt en heb nog geen 1249 euro dat is voor te lachen .En dan knappe ze nu maar over 45 jaar werken wat hebben die dan voor pensioen 1000 euro of zo

 • Johnny Verbist

  @George Verbeek de burgemeester van Antwerpen heeft daar weinig inspraak in dat is eerder iets voor de ministers.

 • Roger Cooks

  En als men links mag geloven zal het er weer op uitdraaien dat het weer de middenklasse en de ambtenaren zullen zijn die bezeken zullen worden.