Helft minder sancties voor werklozen die zich te weinig inspannen om werk te vinden

Thinkstock
In de eerste helft van 2017 hebben de drie regionale arbeidsbemiddelingsdiensten zo'n 10.000 sancties opgelegd aan werkzoekenden die onvoldoende meewerkten aan de begeleiding naar de werkvloer of die zich te weinig inspanden om werk te vinden. Dat zijn er bijna de helft minder dan de 19.000 sancties in dezelfde periode twee jaar eerder, zo meldt De Tijd op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)

Tot begin 2016 was de RVA bevoegd voor het uitdelen van die sancties. Maar door de zesde staatshervorming is dat een opdracht van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten geworden.

De regionale arbeidsbemiddelingsdiensten kunnen werkzoekenden om twee redenen een sanctie opleggen. Een eerste is omdat een werkloze te weinig meewerkt aan zijn begeleiding naar werk. VDAB deelde daarvoor in de eerste zes maanden van vorig jaar bijna 4.900 sancties uit. In Wallonië waren dat er een kleine 1.200, in Brussel slechts 48. Daarnaast kunnen werkzoekenden een sanctie krijgen omdat ze te weinig inspanningen doen om een baan te zoeken. Daarvoor deelt de VDAB veel minder sancties uit. In de eerste zes maanden van vorig jaar gebeurde dat slechts 447 keer. In Brussel kreeg zelfs geen enkele werkzoekende daarvoor een sanctie. Ter vergelijking: in Wallonië gebeurde dat 3.737 keer.

"Andere werkwijze"

De arbeidsbemiddelingsdiensten stellen dat ze een andere werkwijze hanteren en dat de cijfers daarom niet vergelijkbaar zijn. Ook bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) klinkt het dat de cijfers niet vergelijkbaar zijn omdat op een andere manier wordt gewerkt. 

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft toch vragen bij de forse daling van de sancties, op een moment dat er veel meer vacatures zijn. "De jobs zijn er en dus is het noodzakelijk dat de bemiddelingsdiensten meer dan ooit inzetten op een sterke activering. Sancties zijn daar een onderdeel van", zegt directeur-generaal Bart Buysse.

Tijd voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk het volledig jobaanbod op vacature.com
Bekijk jobs17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Vera Clinckers

  Waarom zou je werk zoeken? Je ''valt'' hier binnen en krijgt geld van de staat om u tegen te zeggen. Ik zelf heb mijn job moeten stopzetten na 24,5 jaar werken door invaliditeit en ik krijg een pak minder dan de stempelende mensen in België!!??

 • Peter Gijselaar

  Da stempelgeld moeten ze volledig afschaffen.

 • Gino Denil

  In Brussel is het voor zo een ambtenaar wel levensgevaarlijk om dergelijke sanctie op te leggen.

 • Jan Van Rompaey

  Verplicht ze allemaal dagelijks hun stempel te gaan halen, zoals vroeger. Idem voor de bruggepensioneerden.

 • Eric Loyens

  Wanneer gaat deze regering het vbo straffen en boetes opleggen als ze een oudere werkloze weigeren een job te geven ??? Ik kan het weten ben 59 jaar en laaggeschoold en elke werkgever met een vacature waar ik heen ga is het een njet wanneer gaat deze regering het eenzijdig straffen stoppen en de bedrijven beboeten??