Havens Antwerpen en Zeebrugge sluiten "historisch akkoord"

PHOTO_NEWS
De havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge reageren tevreden op het akkoord dat ze sloten over onderlinge commerciële samenwerking. "Al blijft het uiteindelijk de markt die beslist", nuanceert Eddy Bruyninckx, de CEO van de Antwerpse haven.

Antwerpen en Zeebrugge sloten in Chili, waar beiden deel uitmaken van een havenmissie onder leiding van Mobiliteitsminister Ben Weyts, een commercieel samenwerkingsakkoord. Historisch, luidde het meteen.

Inderdaad "enorm belangrijk", erkent Bruyninckx. De kracht van het akkoord zit er volgens de Antwerpse haventopman in dat beide havens nu samen kunnen bekijken wat in de containermarkt allemaal beweegt, en "wat we kunnen doen om daar globaal en afzonderlijk beter van te worden".

Bruyninckx nuanceert ook meteen. "Antwerpen en Zeebrugge zijn geen compenserende vaten. Uiteindelijk zal het de markt zijn die beslist. Dit is geen akkoord die de trafiek herverdeelt."

Ook Joachim Coens, CEO van de Zeebrugse haven, reageert tevreden. "Een win-winsituatie voor iedereen, die beide havenplatformen moet versterken", aldus Coens. Het akkoord bevestigt de rol die Antwerpen heeft, maar bevestigt ook de merites van Zeebrugge binnen het Vlaamse containerlandschap, legt hij uit. Maar ook in Zeebrugge is er enige nuancering. "Er zijn nog veel andere spelers in een haven", aldus Coens, verwijzend naar bijvooreeld de rederijen en stouwerijen.