Harley-Davidson ziet verkoop verder dalen

Harley wil vooral jongere bikers aan zich binden en zet daarom in op lichtere motoren.
REUTERS Harley wil vooral jongere bikers aan zich binden en zet daarom in op lichtere motoren.
Harley-Davidson heeft het voorbije kwartaal weer minder motoren verkocht. De totale verkopen daalden wereldwijd met 1,4 procent tot 38.754 stuks. Op de eigen thuismarkt, de Verenigde Staten, was sprake van een daling van de verkopen met dik 3 procent. 

Het betekende het twaalfde kwartaal op rij dat er minder kopers waren voor de motoren op de thuismarkt. Internationaal gingen de verkopen in de voorbije maanden wel licht omhoog, louter dankzij aantrekkende verkopen in Azië.

De omzet kwam in vierde kwartaal uit op 874 miljoen dollar, een daling met 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien. Als verklaring voor de afname wijst de motorconstructeur onder meer naar de handelsconflicten van de Verenigde Staten met China en de Europese Unie, waarbij invoerheffingen op de motoren worden opgelegd. De winst steeg daarentegen wel van 0,5 naar 13,5 miljoen dollar, maar dat kwam vooral door de hoge kosten in het vierde kwartaal van 2018. 

Analisten waren uitgegaan van betere cijfers. Harley wil vooral jongere bikers aan zich binden. Het zet daarom in op lichtere motoren. Verder wil de onderneming vooral buiten de VS meer motoren slijten. Azië is daarbij een belangrijke groeimarkt. Tegen 2027 moet de helft van alle verkopen buiten de VS plaatsvinden.

De handelsupdate van de motorenmaker maakte beleggers nerveus. Het aandeel ging dinsdag hard omlaag.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Je kunt niet blijven motoren verkopen ooit stop het een beetje.

 • Lode Luyck

  Er is maar 1 reden waarom de verkoop zo gedaald is.je betaald meer voor de merknaam dan eigenlijk wat de motor zelf waard is. Daar en tegen is Wereldwijd is de motor verkoop overal gestegen?

 • Mark De vos

  En nu allemaal "dank je donald" roepen en hard juichen. Trump is geweldig. Beste president ooit!

 • Ronald Beintema

  Harley-Davidson...mijn favoriete motor.....Maar de prijzen zijn gewoon veel te hoog!!! Doe iets van de prijzen af, Harley-Davidson en de verkoop zal stijgen!!!

 • Sven Verfaillie

  Dolgraag een harley juist de prijzen...