Harde brexit kan 21.000 Vlaamse jobs kosten

iStock
Indien de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie mislukken en het tot een "harde" brexit komt, kan dit 21.000 jobs kosten of 0,8 procent van de totale tewerkstelling. In Wallonië staan 5.000 jobs op de helling, goed voor 0,4 procent van de totale tewerkstelling, zo blijkt uit cijfers die het Waals Instituut voor Statistiek IWEPS vandaag publiceerde.

72.000 jobs in Vlaanderen zijn afhankelijk van Belgische uitvoer naar Groot-Brittannië tegen 20.000 jobs in Wallonië. Dat verklaart volgens IWEPS het verschil in gevolg van een harde brexit tussen de twee gewesten. 

Ook de samenstelling van de uitvoer heeft invloed. Vlaanderen voert vooral transportuitrusting en voedingsproducten uit, terwijl de Waalse export vooral slaat op geneesmiddelen, medisch materiaal en chemische producten, waarvoor op wereldvlak relatief lage invoertarieven gelden. 

Een derde van de banen die zouden sneuvelen in Wallonië, ongeveer 1.600 jobs, is het gevolg van de daling van de economische activiteit in Vlaanderen door een harde brexit, voorspelt IWEPS nog. 
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Het is niet moeilijk een afkeer te krijgen van de Europese regelnichten. het europarlement lijkt meer op een kinderparlement of de socialistische partij.

 • bob jansens

  EG heeft destijds voor veel welvaart gezorgd; maar de uitbreiding van de EU van 15 leden naar 25 is een catastrofale vergissing voor West-Europa, iets wat EU politici nog steeds niet willen inzien/toegeven. De bevolking daarentegen heeft dat al lang begrepen. Mijn prognose: op termijn zal de EU uiteenvallen en zullen een aantal West-Europese landen een nieuw clubje starten.

 • jos beverke

  Denken ze werkelijk dat de Britten na een harde Brexit geen Europese producten meer gaan kopen?GB is een land dat zichzelf niet kan voeden en is ook op ander gebieden afhankelijk van import.Waarom denkt ge dat het enkel voor hun export is dat die zo graag een zachte Brexit willen?

 • RENE LENAERTS

  Als iedereen invoerrechten zal heffen in de handel naar en van het V.K. zullen er alleen meer centen in de pot van de overheden komen.

 • paola nerozzi

  Allemaal zever we hebben Engeland niet nodig maar zei ons wel of niet ??????we zijn het al gewoon dat er jobs sneuvelen eerst ford dan Renault dan Philips maar we komen altijd terug recht waarom omdat we vechters zijn is beter in de EUROPESE. Unie te blijven samen staan we sterk en Engeland in zijn eentje ben benieuwd dus stop dit gezever allemaal