Handelspact voor 40 procent wereldeconomie gesloten

Niet overal staat men te springen voor het verdrag. In Ottowa kwam er bijvoorbeeld boerenprotest tegen de overeenkomst.
AFP Niet overal staat men te springen voor het verdrag. In Ottowa kwam er bijvoorbeeld boerenprotest tegen de overeenkomst.
Na zes jaar onderhandelen hebben Japan, de Verenigde Staten en tien andere landen langs de Stille Oceaan of in Zuid-Oost-Azië een akkoord bereikt over een vrijhandelspact, het Trans-Pacific-Partnership (TPP). Dat is zowel in de VS als in Japan bevestigd.

De twaalf landen vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de wereldwijde economie. Het TTP omvat Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, de Verenigde Staten en Vietnam. Dankzij het akkoord zullen vele barrières voor handel in investeringen opgeheven worden. China werd buiten de onderhandelingen gehouden.

De onderhandelingen werden opgestart in 2008 en werden afgerond tijdens een sessie van meer dan vijf dagen in Atlanta, in het zuiden van de VS. Het overleg liep bij tijden erg stroef, onder meer als het ging over de duur van patenten op medicijnen, auto-onderdelen of melkproducten.

Volgens de Washington Post is het "het grootste vrijhandelsverdrag in een generatie" en een belangrijke politieke overwinning voor president Barack Obama. Hij heeft erg veel moeite in het TPP-akkoord gestoken. Het pact is één van de prioriteiten van zijn ambtstermijn. Vooral vanuit zijn eigen Democratische partij kreeg hij tegenwind, met name over de impact op de werkgelegenheid van dergelijk vrijhandelspact.

Obama toonde zich maandag dan ook erg tevreden over het akkoord, dat een goede zaak is voor de Amerikanen. Met het akkoord, aldus de Amerikaanse president, "kunnen we onze bedrijven helpen om meer goederen en diensten te verkopen wereldwijd".