Handelsoverschot eurozone met 30 miljard euro fors gestegen in 2019

AFP
Het handelsoverschot van de eurozone is vorig jaar flink groter geworden. De negentien landen die de euro gebruiken voerden gezamenlijk voor 225,7 miljard euro meer uit dan dat ze invoerden, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Dat het handelsoverschot groter werd, komt omdat de uitvoer sneller steeg dan de invoer. Daarmee lag het overschot een zesde hoger dan in 2018, toen het 194,6 miljard euro bedroeg. De eurozone voerde voor ruim 2.345 miljard euro uit (+2,7 procent), terwijl de invoer maar met 1,5 procent toenam tot bijna 2.120 miljard euro. 

Trump is kritisch

Ook het handelsoverschot van de Europese Unie, dat uit 27 landen bestaat sinds de brexit, nam vorig jaar toe, tot 200,3 miljard euro. Dat was een derde meer dan in 2018. Het grootste overschot was er met de Verenigde Staten (152,6 miljard euro). De Amerikaanse president Donald Trump durft zich al eens kritisch uitlaten over grote handelsoverschotten in landen of regio’s. Hij vindt die “oneerlijk” en zegt dat ze jobs vernietigen in de VS.

Het grootste handelstekort van de EU is er met China. Er kwamen vorig jaar voor 163 miljard euro meer goederen vanuit China de EU binnen, dan er van hier naar China werden uitgevoerd.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  2.345 miljard euro kwam er binnen en 2.120 miljard euro ging weg door import. Meer in dan uit dus. De Chinezen kopen trouwens veel in de EU, Patrick Verbelen. De Europeaan is enkel nog goed om hard te werken maar krijgt er het loon niet naar. Daarom is er een handelsoverschot. Maar op termijn zorgen onze aankopen in het buitenland voor de aankoop van onze export. Dus als wij minder uitgeven en importeren zal dat uiteindelijk ook gevolgen hebben voor onze uitvoer.

 • guido Bervoets

  Het is niet omdat we veel inkopen van China dat dat negatief zou zijn. We kopen daar veel in omdat het betaalbaar is en omdat het hier gretig wordt afgenomen en omdat wij als bevolking niet meer bereid zijn om er meer geld aan te spenderen omdat het hier gemaakt is. Wij zijn ook niet verplicht om dat te doen maar we zouden ongetwijfeld pissed off zijn als Europa de invoertarieven zou verhogen en Chinese producten duurder zouden worden.

 • Ron Leclerc

  Ja we moeten leren lokaal te kopen i.p.v. die brol uit China. Maar ja de multinationals laten er bijna alles maken door onderbetaalde Chinezen. En de Chinezen laten al veel maken door nog minder betaalde Afrikanen. Maar dat laatste beseft men hier nog niet.

 • Patrick Verbelen

  D.w.z. 163 miljard euro is vertrokken richting China om nooit meer terug in onze economie terecht te komen. Er komt een dag dat al ons spaargeld in China zit en wat dan??