Handelsoorlog VS-China blijft duren: Vietnam verrassende winnaar

Werknemers aan het werk in een kledingfabriek in Hanoi, Vietnam.
AFP Werknemers aan het werk in een kledingfabriek in Hanoi, Vietnam.
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft escaleren. Toch weten Chinese en buitenlandse bedrijven de importheffingen van de Amerikaanse president Trump te omzeilen door de productie naar buurland Vietnam te verhuizen. Gevolg? Het ‘Made in Vietnam’ label verovert de Amerikaanse markt. En misschien binnenkort ook de onze?

Bedrijven die in China gevestigd zijn staan meer en meer onder druk door de importheffingen van Trump. Producenten worden zo aangespoord hun productie van bijvoorbeeld sneakers en game consoles naar buurlanden te verhuizen die niet onderhevig zijn aan de importheffingen. Van die buurlanden blijkt Vietnam het meest gunstige alternatief te zijn met zijn goedkopere werkkrachten en aantrekkelijker ondernemingsklimaat. 

Nu de producten niet meer in China worden geproduceerd, maar in Vietnam, verandert ‘Made in China’ in ‘Made in Vietnam’. Vanuit Vietnam vertrekken de producten naar onze contreien. “Een kans die we niet zomaar laten liggen”, vertelde de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc aan het financieel persbureau Bloomberg. De investeringen zorgen dan ook voor een snelle economische groei. Dat maakt van Vietnam de grote winnaar van de handelsoorlog tot nu toe.

Trump’s volgende doelwit?

Het risico bestaat dat de Verenigde Staten reageren op het ontwijken van de importheffingen en ook actie ondernemen tegen Vietnam. Sommige multinationals spelen daar al op in door zich zowel in China als in andere Aziatische landen te vestigen.

Een T-shirt met het label ‘Made in Vietnam’.
AFP Een T-shirt met het label ‘Made in Vietnam’.

De bedrijven die hun productie naar Vietnam verhuisden, zitten voorlopig dus nog goed. Pas bij een verdere escalatie van de handelsoorlog bestaat de kans dat de Verenigde Staten ook sancties tegen Vietnam instellen. De Vietnamese premier wilt alvast “de goede relatie met zowel de Verenigde Staten als China” behouden, vertelt hij aan Bloomberg. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • raf janssens

    en dus de us gaat de grote verliezer worden .want de producten gaan even goed in china blijven geproduceerd worden maar krijgen een ander label en voila klaar

  • MICHELINE GEVERS

    Och arme Trump. Nu zal hij Vietnam ook sancties en taxen moeten gaan opleggen. Wat zullen de volgende landen zijn. 't Zal nog duur worden in Amerika.

  • Ramon Simon

    Zo zal China ook dalende koopkracht hebben omdat ze hun productie verhuizen. Sinds wij dat gedaan hebben zijn we veel welvaart kwijt dat we compenseren met schulden, belastingsverhogingen, handelsverdragen en flexibele 24 uure conomie die het laatste uit de mens perst omdat de dienstensector veel minder productief is dan de maakindustrie;