Handel VS-China ook in juli gedaald, IMF wil “flexibele” koers van Chinese munt

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
De handel tussen de Verenigde Staten en China is in juli verder gedaald. Het totale handelsvolume tussen beide grootmachten lag meer dan 5 miljard dollar lager dan een jaar geleden, zo bleek vandaag uit cijfers van de Chinese douane. 

De handel tussen China en de VS krijgt al langer klappen door de handelsoorlog die beide landen uitvechten. In juli lag de uitvoer van Chinese producten naar de VS 6,5 procent lager dan in juli vorig jaar. De invoer van Amerikaanse goederen in China ging er zelfs met 19 procent op achteruit.

Ondanks de handelsoorlog deed de totale buitenlandse handel van China het in juli wel beter dan verwacht. De uitvoer, die in juni was gedaald, steeg nu met 3,3 procent. Analisten hadden een kleine afname verwacht. De invoer daalde wel met 5,6 procent, maar dat was minder dan verwacht.

De Amerikaanse president Trump dreigde vorige week met een nieuwe ronde van invoerheffingen op Chinese producten. Daarop kondigde Peking aan de invoer van Amerikaanse landbouwproducten te willen stopzetten. Ze liet ook toe dat de yuan zakte naar het laagste niveau in tien jaar, wat vanuit de VS de beschuldiging van "valutamanipulatie" opleverde. 

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

De Amerikanen spoorden het IMF dan ook aan om China op de vingers te tikken. De organisatie publiceerde vrijdag een rapport waarin het stelt dat China flexibel moet omgaan met zijn valuta bij een verdere escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Het rapport dateert echter al van vóór de recent opgelopen spanningen tussen de economische grootmachten.

Een verhoging van de tarieven naar 25 procent op alle goederen zal niet alleen impact hebben op China maar ook op de wereldeconomie, aldus het IMF, nog voordat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe tarieven op Chinese producten aankondigde.

Volgens het IMF kan Peking een dergelijke schok het beste met fiscale maatregelen ondervangen. De koers van de yuan moet daarbij “flexibel en marktgericht” worden gehouden. China stond na de aankondiging van Trump toe dat de yuan stevig aan waarde inleverde ten opzichte van de dollar. Een IMF-bestuurder noemde de waarde van de yuan vrijdag niet overdreven over- of ondergewaardeerd.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Matos

  lokaal produceren en in minder massa lijkt me dan ook beter voor iedereen... toch vanuit het klimaat bekeken

 • victor vandesande

  Ik weet nog niet of de doorsnee amerikaan hier gelukkig van wordt . Gemiddeld zijn zijn kosten voor levensonderhoud al met meer dan 700 dollar per jaar gestegen ... en vraag het maar aan de vs sojaboer die niet meer aan China mag leveren en dus met zijn oogst blijft zitten

 • Guido Pintens

  luc baken, in Azie is er géén concurrentie genoeg om china te vervangen als bevoorrechte handelspartner van Amerika. En Trump de zakenman weet helemaal niét wat hij doet. Tenzij je al z'n failissementen als peanuts afdoet, en dat nog normaal vindt ook. 't Is maar ne weet

 • Geert Tamsyn

  Trump, de zakenman, is wel al vier keer failliet gegaan ....

 • Peter Bonacasa

  Mensen die beweren dat de VS China pijn kan doen hebben nood aan een cursus economie om terug met de voetjes op aarde te komen.